El Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular (ANP, Legislatiu) de la Xina ha ratificat la controvertida llei de seguretat de Hong Kong, han informat els mitjans hongkonguesos.

Fonts citades pel diari South China Morning Post han assegurat que la llei ha estat ratificada durant la reunió del Comitè Permanent, després de la qual cosa la legislació podria entrar en vigor dimecres, 1 de juliol, data en la qual es commemora la retrocessió del territori de la sobirania britànica a la xinesa el 1997.

Segons el rotatiu, l'ANP debat ara la inserció de la llei a l'annex III de la Llei Bàsica hongkonguesa, considerada la "miniconstitució" de la ciutat semiautònoma, i inclouria penes de fins a cadena perpètua per a "actes de secessió, subversió, terrorisme i confabulació amb forces estrangeres per posar en perill la seguretat nacional".

manifestants pro Xina EFE

Manifestants pro Xina celebren l'aprovació de la llei / EFE

El diari afegeix que la llei ha estat ratificada amb el vot unànime dels 162 membres del Comitè Permanent i que l'agència estatal de notícies Xinhua oferirà aquesta tarda "més detalls" sobre el contingut de la nova normativa.

Per la seva part, la cap de l'Executiu local, Carrie Lam, ha rebutjat respondre a preguntes relacionades amb la llei fins que sigui aprovada i figuri a l'annex III perquè Hong Kong la promulgui.

"Seria inapropiat respondre qualsevol pregunta sobre la llei en aquest moment. L'únic que puc dir és que, quan s'aprovi, farem tot el possible per explicar com es posa en marxa i com es compleix", ha afirmat.

Amnistia Internacional qualifica la llei d'"amenaça"

L'ONG Amnistia Internacional ha expressat en un comunicat que l'aprovació de la llei representa una gran "amenaça" per als drets humans a Hong Kong, i que "des d'ara, la Xina tindrà el poder d'imposar les seves lleis contra qualsevol persona que consideri sospitosa de cometre un crim".

Manifestació contra llei seguretat EFE

Marxa silenciosa contra la llei de seguretat de Hong Kong / EFE

"La rapidesa i el secretisme amb que Xina ha impulsat aquesta legislació aguditza la por que Pequín ha creat una arma de repressió per utilitzar-la contra crítics del Govern, incloent a gent que només expressa els seus punts de vista de manera pacífica," ha assegurat el cap de l'organització per a la Xina, Joshua Rosenzweig.

Afegeix que l'objectiu de Pequín és "governar Hong Kong des de la por" i que la llei podria acabar castigant els candidats del moviment prodemocràtic que es presenten a les eleccions per al Consell Legislatiu hongkonguès el proper setembre.

Encara es desconeix el text sobre el qual treballa el Legislatiu xinès, però South China Morning Post ha citat dues fonts que han assegurat que la llei inclouria penes de fins i tot cadena perpètua per a "actes de secessió, subversió, terrorisme i confabulació amb forces estrangeres per posar en perill la seguretat nacional".

Manifestació contra llei seguretat EFE

La policia dispersa la marxa silenciosa i alerta els manifestants que estan incomplint la llei / EFE

Anteriorment es parlava de penes màximes de 10 anys de presó, però la Xina sembla apostar per la mà dura contra el moviment prodemocràtic.

La nova llei no serà un "tigre sense dents"

Una de les fonts citades per aquest mitjà ha assegurat que la nova norma "cobrirà més que la secessió i la subversió. La llei no serà un 'tigre sense dents'".

Un altre dels assumptes que s'ha debatut en el si del Comitè Permanent, segons aquestes fonts, és la possibilitat que la llei tingui efectes retroactius una vegada sigui promulgada.

El text legal tindria l'objectiu de "salvaguardar la seguretat nacional" davant la tan temuda "ingerència estrangera" que Pequín considera que està darrere de les multitudinàries protestes que van arrencar fa més d'un any.

Advocats i activistes hongkonguesos creuen, tanmateix, que la llei acabarà per retallar les llibertats que gaudeix la ciutat.