Trobada inusual entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president rus, Vladímir Putin. Cimera prevista, però sense massa detalls. Kim Jong-un ha arribat a Rússia per tancar possibles acords per subministrar armes per a la guerra amb Ucraïna. 

🤝 Rússia, contundent sobre les relacions amb Pyongyang: "No importa l'opinió d'altres"
 

👤 Vladímir Putin rebrà la visita d'un amic especial per parlar d'armes: Kim Jong-un
 

El tren blindat de Kim ha arribat a Khasan, la principal porta d'entrada a Rússia des de Corea del Nord, segons ha informat aquest dimarts l'agència de notícies japonesa Kyodo, citant fonts russes anònimes. S'espera que la reunió se celebri aquest dimarts mateix a la tarda, al marge del Fòrum Econòmic Oriental que té lloc a la ciutat russa de Vladivostok. Putin ja hi seria.

Enfortir vincles i tancar acords

S'espera que aquesta trobada entre els dos líders serveixi per tancar acords i enforteixi vincles. Així ho hauria destacat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, a través d'un vídeo. La reunió, per altra banda, es produeix enmig de diverses polèmiques i preocupacions. Sobretot, per part d'Occident que Pyongyang tingui intenció de proporcionar armes a Moscou, després de 18 mesos de guerra a Ucraïna. 

Peskov ja hauria advertit que "els interessos dels nostres dos països són importants per a nosaltres, i no les advertències de Washington". "Ens centrarem en els interessos dels nostres dos països".

Les companyies de Kim indiquen un pacte important

Kim ha estat acompanyat per alts funcionaris del govern, inclòs el personal militar, va dir l'agència de notícies oficial de Corea del Nord, KCNA. Es creu que la delegació inclou el seu ministre d'Afers Estrangers, Choe Sun-hui, i membres destacats del partit a càrrec de la indústria de defensa i assumptes militars, com el director del departament d'indústria de municions, Jo Chun-ryong.

"La presència de Jo Chun-ryong indica que Corea del Nord i Rússia conclouran algun tipus d'acord per a la compra de municions", ha destacat Michael Madden, expert en lideratge de Corea del Nord al Centre Stimson, amb seu a Washington i recull el The Guardian.

Anteriorment, KCNA va publicar fotografies de la sortida de Kim de Pyongyang, amb guàrdies militars d'honor i multituds de persones amb vestits foscos i vestits colorits que onejaven flors i banderes mentre abordava el tren verd i groc. El viatge és la primera visita de Kim a l'estranger en més de quatre anys i la primera des de la pandèmia de Covid-19.

Què obtindrà Corea del Nord a canvi?

Els funcionaris dels Estats Units creuen que Putin probablement es concentrarà a aconseguir més subministraments d'artilleria nord-coreana i altres municions mentre intenta desactivar una contraofensiva ucraïnesa.

A canvi, Kim podria buscar subministrament energètic i aliments a canvi, així com tecnologia avançada per a satèl·lits i submarins de propulsió nuclear que podrien augmentar l'amenaça plantejada pels programes de míssils balístics i armes nuclears de Corea del Nord.

Alguns analistes creuen, però, que Rússia es mostraria reticent a compartir detalls de la seva tecnologia armamentista estretament guardada a canvi de subministraments limitats de projectils d'artilleria i altres municions.

Diversos experts, però, no confien en el fet que Putin proporcioni a Kim tecnologia per miniaturitzar dispositius nuclears o propulsar submarins de propulsió nuclear. Però és clar, assegurar projectils i míssils antitancs de Corea del Nord, augmentaria les preocupacions dels Estats Units sobre un conflicte allargat en el temps a Ucraïna. 

 

Imatge principal: el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president rus, Vladímir Putin / Efe