Corea del Nord i Rússia tenen vincles des de fa temps. Ara s'ha sabut que el líder Kim Jong-un té plans de viatjar a Rússia aquest mes per trobar-se amb el president Vladímir Putin, segons ha dit un oficial dels Estats Units a la CBS. Els dos líders discutiran la possibilitat que Corea del Nord proporcioni armes a Moscou per continuar a guerra a Ucraïna, segons ha destacat el funcionari. No se sap, però, el lloc exacte de la reunió. 

De moment, però, no s'ha reaccionat a la notícia ni des de Corea del Nord ni des de Rússia. Les mateixes fonts haurien dit al New York Times que és probable que Kim viatgi en tern blindat fins a Rússia. La possible reunió es produiria tot just després que la Casa Blanca digués que tenia nova informació que les negociacions armamentistes entre els dos països estaven "avançant activament". 

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, ha dit que el ministre de defensa rus, Serguei Xoigú, havia intentat "convèncer a Pyongyang que vengués municions d'artilleria" a Rússia durant una entrevista a Corea del Nord, segons assenyala la BBC.

Les armes exposades a la reunió van incloure el míssil balístic intercontinental Hwasong, que es creu que és el primer míssil balístic intercontinental del país que fa servir propulsors sòlids. Era la primera vegada que Kim obria les portes a convidats estrangers des de la pandèmia de covid.

L'amistat sòlida entre Putin i Kim Jong-un

Des d'aleshores, Putin i Kim han intercanviat cartes "prometent augmentar la cooperació bilateral", segons ha dit. "Instem a la RPDC que acabi les seves negociacions sobre armes amb Rússia i compleixi amb els compromisos públics que Pyongyang ha fet de no proporcionar ni vendre armes a Rússia", ha dit Kirby, fent servir una abreviatura de Corea del Nord. 

En aquest sentit, els EUA ja han dit que prendrien mesures, incloent-hi la imposició de sancions, si Corea del Nord subministrava armes a Rússia. Així, hi ha preocupació tant a Washington com a Seül sobre el que Corea del Nord podria tenir a canvi de l'acord, i això podria traduir-se en cooperació militar entre els dos països de l'Àsia, destaca la cadena britànica. 

Acord estratègic vs. acord funcional

El servei d'intel·ligència de Corea del Sud ha informat aquest dilluns que Xoigú havia suggerit que Rússia, la Xina i Corea del Nord realitzessin exercicis navals conjunts, similars als duts a terme pels Estats Units, Corea del Sud i el Japó. Un altre temor és que Rússia pugui subministrar armes a Corea del Nord en el futur, en el moment que Pyongyang més les necessita.

Encara més preocupant és que Kim Jong-un pugui demanar a Putin que li proporcioni tecnologia o coneixements armamentístics avançats, per ajudar-lo a aconseguir avenços al programa d'armes nuclears.

Tot i això, un acord podria acabar sent més transaccional que estratègic. Ara com ara, Rússia necessita armes, i Corea del Nord, sancionada i famolenca, necessita diners i aliments.

 

Imatge principal: el líder nord-coreà, Kim Jong-un / Efe