S'acumulen les proves contra el govern britànic i, particularment, contra el primer ministre Boris Johnson per l'escàndol del 'partygate'. El tabloide Daily Mirror ha fet públic avui la imatge de Johnson amb dues persones més en el que sembla ser una reunió social per videoconferència amb el seu gabinet el Nadal de 2020, quan Londres tenia estrictament prohibides les reunions per la pandèmia de coronavirus. En la imatge, presumptament capturada per algú que formava part de la reunió per internet, veiem el primer ministre i dos dels seus companys de feina, un d'ells guarnit amb una garlanda nadalenca, gaudint d'un tradicional joc de preguntes típic d'aquesta època ('Christmas quiz') amb una ampolla de xampany i una bossa de patates fregides. Suposadament, aquesta reunió es va fer a l'apartament del primer ministre a Downing Street, com algunes de les altres 12 festes que s'han destapat fins ara.

Més proves

Sabem que Boris Johnson és partidari de la cervesa catalana d'Estrella Damm. Aquest cop, però, la baixa qualitat imatge filtrada no ens deixa veure si la beguda escollida per aquesta 'party' va ser cava català o xampany francès. Sigui com sigui, els problemes per al primer ministre no fan més que amuntegar-se. Durant la sessió setmanal de preguntes al primer ministre celebrada avui en la Cambra dels Comuns de Westminster, el diputat laborista Fabian Hamilton ha exigit explicacions a Johnson sobre aquesta fotografia, que es va fer el 15 de desembre de 2020. Aquest esdeveniment no figuraria en el dossier d'actes socials convocats en oficines governamentals i en el despatx oficial de Johnson durant els confinaments dels últims dos anys que investiga en aquests moments la Policia Metropolitana de Londres. Però el primer ministre ha preferit seguir en la línia de negar la seva participació en el 'partygate' i ha assegurat que el laborista "s'equivoca". Segons el recompte oficial, el 15 de desembre de 2020 van morir 287 persones per covid al conjunt del Regne Unit.

Què farà Johnson?

Arran de l'esclat d'aquest escàndol i gràcies a la variant òmicron, el govern de Johnson ha anat alleugerant les restriccions covid. Aquest dimecres, el líder tori ha avançat que té la intenció d'eliminar totes les mesures sanitàries a finals d'aquest mes de febrer i apostar per l'estratègia de "conviure amb la covid", com ja comencen a fer-ho diversos països europeus. Johnson ha dit que "suposant que l'actual i encoratjadora tendència de les dades (de contagis i morts) continuï", confia que el seu govern "pugui posar fi a les últimes restriccions domèstiques, com el requisit legal que obliga a autoaïllar-se en cas de donar positiu en un test (de covid), un mes sencer abans del que es preveu".