El president dels Estats Units, Joe Biden, ha expressat el seu suport a l'alto el foc entre Israel i Palestina en la trucada que ha mantingut amb Benjamin Netanyahu, primer ministre israelià. La Casa Blanca ha assegurat que Biden ha exposat a Netanyahu el treball que està duent a terme per aturar les hostilitats juntament "amb Egipte i altres actors", segons informa l'ACN.

Malgrat aquesta mostra d'interès en l'alto al foc en l'últim brot violent del conflicte Israel-Palestina, els Estats Units segueixen bloquejant una resolució al Consell de Seguretat de l'ONU que demana l'aturada de la violència.

Després de 8 dies de conflicte la comunitat internacional es mou per rebaixar la tensió a la zona. Segons recorda l'ACN, els ministres d'exterior de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dimarts d'urgència per analitzar l'escalada de violència entre Israel i Palestina. Prèviament a aquesta reunió el secretari d'estat nord-americà, Antony Bliken, ha comentat la situació del conflicte amb Josep Borrell, Alt Representant de la Unió Europea.

Un conflicte cronificat 

L'actual escalada bèl·lica entre Israel i Palestina és la pitjor des del 2014. En aquesta ocasió l'explosió de violència feia setmanes que coïa. Darrerament s'havien succeït les protestes de palestins a Jerusalem per culpa dels desnonaments de diverses famílies a l'est de la ciutat. Les famílies van ser expulsades de casa seva per donar-les a colons israelians. A la indignació per aquest fet se li va sumar l'augment de presència de la policia d'Israel al voltant de les mesquites en el moment de la celebració del Ramadà.

Tot plegat va acabar per tensar la inestable convivència a la zona i va desembocar en el llançament de 200 coets a la ciutat de Jerusalem per part de Hamas el dilluns passat. La represàlia de l'exèrcit israelià no es va fer esperar i els enfrontaments armats ja s'allarguen una setmana sense un alto al foc en l'horitzó més proper. Els enfrontaments entre israelians i palestins s'ha estès per tot el territori, incloent-hi Gaza i la capital, i en l'actualitat s'han cobrat de vida de centenars de persones, entre les quals hi ha un gran nombre de menors.

Entre les últimes ofensives del conflicte destaca el bombardeig aquest dilluns de l'aviació israeliana a la seu principal del servei de seguretat interna del moviment islamista palestí Hamas a la Franja de Gaza, segons ha assegurat l'Exèrcit d'Israel. 

 

 

Imatge principal: Atac aeri de l'exèrcit israelià contra la franja de Gaza / ACN