Les eleccions de mig mandat als Estats Units (EUA) tindran lloc el proper 8 de novembre i tant el partit demòcrata com el republicà aprofiten al mateix els darrers dies de campanya electoral. Fa uns mesos, en especial després de la sentència del Tribunal Suprem sobre l'avortament en el cas Roe v. Wade, el Partit Demòcrata era el preferit per fer-se amb el control del Senat i el Congrés estatunidenc. Tanmateix, ara la balança s'inclina més cap als republicans, de manera que el partit del president Joe Biden ha tret l'artilleria pesant: Barack Obama. L'expresident demòcrata gaudeix d'una gran popularitat encara i aprofitant-la ha saltat de ple al rescatat del seu partit. 

"La veritat, els fets, la lògica, la raó i la decència, tot està en joc a les urnes. La democràcia mateixa està en joc. Hi ha molt en joc!", ha afirmat Obama en un míting a Pennsilvània. En aquestes eleccions els ciutadans dels EUA renovaran un terç del Senat, tots els escons de Cambra de Representants, els governs de 36 estats i legislatures estatals. És a dir, són unes eleccions que marquen la governabilitat del país. Tanmateix, on entra aquí l'advertència d'Obama? Doncs l'expresident no ha apuntat lluny de la realitat, ja que la majoria dels candidats republicans formen part de l'ala dura de l'expresident Donald Trump

Segons la CBS, més de la meitat dels candidats republicans en aquestes eleccions de novembre han plantejat dubtes infundats en la legalitat de les eleccions de 2020. Es tracta d'un pilar del discurs trumpista, que després de l'assalt al Capitoli els republicans van repudiar, dos anys després l'abracen obertament els dona vots. En aquesta direcció s'ha dirigit el toc d'alerta d'Obama. "Assegurem-nos que el nostre país no retrocedeix 50 anys. L'única manera de salvar la democràcia és lluitar-hi junts", ha sentenciat l'expresident. 

Dues visions del país

Joe Biden també està sent un element clau en aquestes eleccions de mig mandat. En el mateix míting de Pennsilvània ha afirmat: "Aquesta és una de les eleccions més importants de les nostres vides. Els resultats determinaran la forma del nostre país durant les dècades vinents, i el poder de determinar aquests resultats està a les vostres mans". El president estatunidenc ha deixat clar que aquests comicis enfronten dues maneres de concebre el país. "Aquesta és una elecció entre dues visions diferents dels Estats Units", ha subratllat. 

Pennsilvània és un estat que serà clau en les pròximes eleccions i mentre els demòcrates tractaven de recollir vots, també ho feien els republicans. En el seu cas, el Partit Republicà ha confiat en la principal carta que els està sostenint la campanya: Donald Trump. Qui ha mantingut el seu to agressiu habitual sense tornar a mencionar la seva possible candidatura