El president dels Estats Units (EUA), Joe Biden, ha manifestat el seu "optimisme" de cara a les pròximes eleccions de mig mandat, el 8 de novembre. En aquests comicis  els nord-americans acudiran a les urnes per renovar un terç del Senat, tots els escons de Cambra de Representants, els governs de 36 estats i legislatures estatals. És a dir, són unes eleccions que marquen la governabilitat del país i Biden assegura que veu factible que el Partit Demòcrata mantingui el control, en especial, al Senat i el Congrés. Tot i això, les estimacions pels demòcrates era millor fa mesos que pocs dies abans de les eleccions, ja que els republicans han anat recuperant posicions gradualment. 

"Crec que mantindrem el Senat i guanyar un escó més i crec que tenim oportunitat de guanyar la Cambra (...) em sento optimista", ha remarcat Biden. Actualment, els demòcrates tenen la majoria a la Cambra, amb 220 escons i el Senat està dividit a la meitat, amb 50 republicans i 50 demòcrates. Les estimacions de Politico apunten que els resultats seran molt renyits. Per ara, els republicans parteixen com a preferits per tenir el control del Congrés. Pel que fa al Senat, la situació actual d'empat es mantindria. El mateix mitjà afirma que la majoria dels governadors que seran escollits serien demòcrates. 

Sense cap mena de dubte, si les prediccions de Politico, que van en la línia d'altres enquestes que s'han anat publicant, estaríem parlant d'un cop dur per als demòcrates. Tanmateix, fa mesos els demòcrates eren els preferits per fer-se amb un ampli control de les Cambres. El punt àlgid pel partit de Biden va ser just després que el Tribunal Suprem tombes la sentència de Roe v. Wade sobre l'avortament. En aquell moment molts votants es mostraven decidits a donar el seu vot als demòcrates, però aquests no han sabut retenir aquests vots. 

Trump i el nou mantra republicà

En plena campanya electoral, l'expresident estatunidenc Donald Trump ha tornat a jugar amb la idea de tornar a presentar-se com a candidat a la presidència. És un concepte que ja ha anat deixat caure anteriorment, però que va deixar lleugerament més clar el passat divendres quan va afirmar que "molt probablement" es llançarà com a candidat a les eleccions presidencials del 2024. ""Per fer que el nostre país sigui exitós, segur i gloriós, molt molt molt probablement ho faré de nou", va afirmar Trump. 

Els rumors apunten que Trump podria aprofitar un bon resultat republicà a les eleccions de mig mandat per anunciar definitivament la seva possible candidatura. Tanmateix, es presenti o no, el partit republicà ja està tocat per la seva influència. Segons la CBS, més de la meitat dels candidats republicans en aquestes eleccions de novembre han plantejat dubtes infundats en la legalitat de les eleccions de 2020. Aquest és un dels grans pilars del discurs de Trump, que durant un temps els republicans van repudiar davant les conseqüències de l'assalt al Capitoli. Malgrat tot, molts republicans han canviat la seva postura abraçant aquesta mentida trumpista perquè els dona vots.