Milers de persones ja fan cua al costat del riu Tàmesi per entrar al Palau de Westminster, seu parlamentària del Regne Unit en el cor de Londres, per visitar la capella ardent de la reina Elisabet II, que acaba d'obrir les portes per al públic general. El fèretre, transportat des d'Escòcia on la reina va escollir morir, ha arribat al Hall de Westminster al voltant de les 15 h de la tarda (hora local), on han començat les preparacions per a les visites dels centenars de milers de persones que s'espera que es desplacin a la capital britànica per donar l'últim adeu a la monarca. La cua per la capella ardent ja fa més de tres quilòmetres de llarg.

cua westminster capella ardent londres reina elisabet ii Stefan Rousseau europa press
La cua per la capella ardent s'estén al llarg del riu Tàmesi / Stefan Rousseau / Europa Press

El fèretre d'Elisabet II arriba a Westminster

Les despulles d'Elisabet II han estat transportades aquest dimecres des del palau de Buckingham al de Westminster en carruatge, sobre un terra empedrat expressament cobert de sorra per evitar que els sacsejos facin caure la corona imperial. Els canons de Hyde Park i la campana del Big Ben s'han pogut sentir un cop cada minut. El fèretre ha anat custodiat per la guàrdia reial i seguit pel rei Carles III i els seus germans, Anna, Andreu i Eduard, a més dels fills del nou monarca, Guillem i Enric. Com exigeix el protocol per a una ocasió com aquesta, el rei Carles III vesteix uniforme cerimonial amb el rang de mariscal de camp i porta el bastó de mariscal que li havia lliurat la seva mare en 2012, així com la condecoració de l'Orde del Mèrit, mentre que el seu fill i hereu, Guillem, porta uniforme de la Real Força Aèria (RAF) i diverses medalles concedides per la seva àvia. La reina consort, Camila, ha arribat a Westminster amb la limusina reial juntament amb la princesa Caterina.

feretre reina elisabet ii londres Dominic Lipinski europa press
El fèretre d'Elisabet II, transportat cap a Westminster / Dominic Lipinski / Europa Press
princesa caterina kate reina consort regne unit camila efe
La reina consort, Camila, i la princesa de Gal·les, Caterina / Efe
fills reina elisabet ii Henry Nicholls europa press
Els fills de la reina Elisabet segueixen el fèretre / Henry Nicholls / Europa Press

Capella ardent

Un cop dins el Hall, ha tingut lloc un breu servei religiós anglicà i s'han dut a terme les preparacions per la capella ardent a fèretre tancat, que ha obert al públic a les 17 h (hora local). Els convidats, entre ells la nova primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, i el cap de l'oposició, Keir Starmer, han desfilat davant el fèretre i han fet una reverència. A partir d'aquest moment, tothom que vulgui podrà visitar la reina. I és que la capella ardent romandrà oberta les 24 hores del dia fins que tingui lloc el funeral el dilluns que ve.