El Govern italià imposarà un toc de queda a escala nacional i tancarà temporalment museus i sales recreatives, així com els centres comercials en dies festius, d'acord amb el nou decret que aprovarà o aquest dilluns o aquest dimarts per frenar la pandèmia del coronavirus.

El primer ministre, Giuseppe Conte, ha explicat aquest mateix dilluns en una compareixença parlamentària les mesures que el seu gabinet vol implementar i que sotmetrà a votació a la Cambra dels Diputats i en el Senat, perquè després siguin aprovades pel Consell de Ministres.

Restriccions segons els contactes de les regions

El decret també inclourà accions restrictives dirigides a les regions amb més nivell de contagi i establirà tres fases en funció del risc, després què algunes, com la Llombardia, la més colpejada per la pandèmia, acumuli uns 8.000 nous casos diaris de mitjana en els últims dies.

El Govern evita així l'aplicació indiscriminada de polítiques per a totes les regions -que penalitzarien les que menys casos tenen- com quan a la primavera va implantar el confinament nacional sense tenir en compte el nivell d'infeccions per àrees. "És necessari introduir un règim diferenciat basat als diferents escenaris regionals", ha apuntat Conte, una decisió que no agrada al president de la Llombardia, Attilio Fontana, que ha demanat recentment les mateixes mesures per a tot el país. Les regions passaran d'una fase a l'altra en funció del seu "risc de contagi" i ho establirà el Ministeri de Sanitat.

L'Executiu encara està definint aquest pla amb les autoritats regionals, amb el que Conte no ha avançat cap mesura i només ha esmentat les que s'aplicaran a escala nacional.

Toc de queda nacional

"Per a tot el territori nacional, on s'assenyalen nivells de risc elevats, volem intervenir només amb algunes mesures específiques que ajudin a reforçar el pla de contenció dels contagis, que ja estem perseguint amb els tres decrets (aprovats els mesos passats), particularment amb l'últim", ha destacat el primer ministre.

A tot el país hi haurà un toc de queda, que començarà "a última hora de la tarda", ha sentenciat Conte, sense donar l'hora exacta. Malgrat això, els mitjans italians apunten que el toc de queda podria començar entre les vuit o les nou de la nit, però encara no hi ha un consens a les files de l'Executiu. Aquesta restricció a la mobilitat podrà ser evitada en cas de justificats motius "laborals, d'estudi, salut o per necessitat".

L'últim decret, que va entrar en vigor el passat 26 d'octubre, va tancar teatres, cinemes, sales de concert, gimnasos i piscines i va limitar fins a les sis de la tarda l'obertura de bars i restaurants. En aquesta línia, el Govern planteja ara tancar "museus i exposicions" i també els "espais d'apostes i videojocs".

Es vol reduir al 50% l'aforament en els mitjans públics locals i limitar "els moviments des de i cap a les regions que presenten un elevat coeficient de risc, tret que s'argumentin raons de feina, estudi, salut o situacions de necessitat."

Finalment, Conte ha apostat per la possibilitat que els alumnes d'escoles secundàries de segon grau assisteixin a les classes de forma telemàtica, una mesura que espera que sigui "temporal".

Ràpid empitjorament de la corba

Itàlia acumula ja 709.335 casos totals de contagi, entre ells 38.826 morts, des del 21 de febrer, quan va començar l'emergència a l'àmbit nacional. El país ha vist com la seva corba de transmissions s'ha disparat en les últimes setmanes i divendres passat va superar els 30.000 nous contagis en 24 hores per primera vegada en la pandèmia.

Conte ha reconegut que Itàlia viu un "ràpid empitjorament de la corba epidemiològica" i que "el quadre és crític, especialment en algunes regions i províncies autònomes". Tanmateix, va insistir en diverses ocasions en què aquesta segona onada és diferent de la primera, en la qual Itàlia està preparada per respondre millor, en la qual "la gravetat sembla diversa i inferior" i en la qual s'estan realitzant més proves: unes 200.000 de mitjana al dia en comparació amb les 25.000 que es practicaven al principi de la pandèmia. "Esperem poder arribar a les 350.000 proves en 24 hores en els pròxims dies", ha avançat.

El cap del Govern italià també ha assegurat que és conscient de "la frustració, de l'embafament i de la ràbia" dels ciutadans, sobretot dels amos de negocis afectats pels recents tancaments i que des de fa dies protesten i es manifesten en diverses ciutats del país, però ha indicat que aquestes prohibicions són necessàries, ha apel·lat a la responsabilitat individual i ha assegurat que "com més es controli la corba, més es podran evitar accions polítiques que facin malbé el teixit econòmic".