El president del Govern italià, Giuseppe Conte, ha firmat aquest diumenge un nou decret que imposa des de demà el tancament de piscines, gimnasos, teatres i cinemes i obliga al tancament a les 18.00 hores als locals, bars i restaurants en l'intent de frenar els contagis de covid-19, que s'han disparat, al país.

Després d'hores de negociació amb les regions que pretenien ajuts per als propietaris de bars i restaurants, s'ha arribat a la firma d'aquest nou decret que té validesa des de demà fins al 24 de novembre.

Enduriment de les mesures

L'enduriment de les mesures anticontagi arriba davant de l'augment exponencial dels casos que aquest dissabte van ser 19.644 en les últimes 24 hores i 151 de morts. Itàlia segueix amb molta preocupació l'augment dels hospitalitzats, que ja són 12.415 a tot el país, amb un augment de 817 respecte a divendres. Els ingressats en unitats de cures intensives van augmentar en 79 persones i són ja 1.128 els pacients a l'UCI.

Al nou decret es recorda l'ús obligatori de màscares a tota hora i es recomana evitar rebre a casa persones que no siguin convivents. Encara que s'ha evitat el toc de queda nacional, que ja hi ha en regions com Lazio, la capital del qual és Roma, Campania, Sicília, Calàbria i Llombardia, es dona la potestat a les regions de tancar aquelles àrees on hi pugui haver aglomeracions a partir de les 21.00.

Horaris i tancaments

Els restaurants, bars, pubs, gelateries i pastisseries podran romandre oberts només de 5.00 a 18.00 hores, però se'ls permet obrir diumenges i dies festius. Es permet només quatre persones per taula si no són del mateix nucli familiar i el lliurament a domicili fins a 24 hores.

També es preveu el tancament de gimnasos, piscines i balnearis, així com centres culturals, centres socials, centres recreatius i sales de bingo i casinos i parcs d'atraccions, mentre que queden oberts els parcs i jardins de jocs per a nens. Tanquen també teatres, cinemes i sales de concert, així mateix els de l'aire lliure, i es prohibirà tota mena d'organització d'esdeveniments i congressos en presència.

No es permetrà l'obertura de les estacions d'esquí, sobretot després de les imatges d'aquest dissabte amb llargues files i persones amuntegades als remuntadors.

Recomanacions

El Govern no va decretar la prohibició de desplaçar-se entre regions, però sí que "recomana encaridament a totes les persones que no es desplacin, per mitjans de transport públics o privats, a un municipi diferent del de residència, domicili o domicili, tret de per necessitats comprovades de feina o estudi, per motius de salut."

També introdueix noves mesures per aplicar la didàctica a distància almenys per al 75 % dels alumnes dels cursos d'educació secundària de segon grau, és a dir majors de 14 anys.