Corea del Nord podria estar experimentant dificultats. El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha instat els funcionaris del govern a dissenyar una "transformació fonamental" en la producció agrícola, segons han informat diferents mitjans estatals i recull Reuters, un fet que eixampla les preocupacions sobre l'escassetat d'aliments del país i que aquest fet estigui empitjorant. 

Kim ha exposat que assolir els objectius de producció de gra aquest any era una prioritat i ha emfatitzat la importància d'una producció agrícola estable durant el segon dia d'una reunió clau del Partit dels Treballadors, ha dit aquest dimarts a l'agència de notícies KCNA. L'informe no ha donat més detalls sobre les mesures que prendria Corea del Nord, però Kim ha dit que els canvis haurien de produir-se en els pròxims anys. 

En aquest sentit, augmenten els temors. Els comentaris de Kim es produeixen enmig d'informes sobre la creixent escassetat d'aliments al país, encara que Corea del Nord ho hagi negat, diverses informacions destaquen que no és capaç de produir prou menjar per als seus ciutadans. Les granges col·lectives representen la gran majoria de l'agricultura de Corea del Nord, segons els investigadors. Aquestes granges acostumen a tenir petits agricultors que produeixen cultius amb feina continuada. 

A principis d'aquest mes, el Ministeri d'Unificació de Corea del Sud, ha dit que la situació alimentària del Nord "semblava haver-se deteriorat". En el seu discurs, la KCNA ha dit que Kim ha mencionat la "importància del creixement de les forces productives agrícoles". 

Les sancions internacionals perjudiquen Corea del Nord

Corea del Nord està sota estrictes sancions internacionals pels seus programes d'armes nuclears i míssils balístics, i la seva economia s'ha vist afectada encara més pels estrictes bloquejos fronterers autoimposats destinats a aturar els brots de covid-19.

L'abast total de l'escassetat d'aliments a Corea del Nord no és clar, però en un informe de gener, el projecte de monitoratge 38 North, amb seu als Estats Units, va dir que la inseguretat alimentària estava en el pitjor moment des de les fams que van devastar el país a la dècada de 1990. "És probable que la disponibilitat d'aliments hagi caigut per sota del mínim indispensable respecte de les necessitats humanes", destaca el mateix informe. 

La recerca de l'autosuficiència de Corea del Nord significa que gairebé tot el seu gra es produeix al país, i aquest fet, segons destaca l'informe 38 North, hauria deixat el país vulnerable. "Aconseguir una producció agrícola adequada a Corea del Nord, irònicament, ha generat una gran dependència dels béns importats i ha deixat el país exposat a commocions globals, conflictes diplomàtics i clima advers", ha constatat l'informe. 

Hi ha solucions per al problema de Corea del Nord?

La solució a llarg termini dels problemes rau en part en resoldre l'enfrontament sobre les armes nuclears i les sancions, però també requereix reformes econòmiques, destaca l'informe. L'inici de reformes econòmiques internes alliberaria la capacitat productiva de Corea del Nord i li permetria exportar productes industrials i serveis comerciables, obtenir divises i importar grans a granel de manera comercialment sostenible, ha insistit 38 North.