Corea del Nord ha disparat aquest dimarts un míssil sobre el Japó, segons ha alertat el govern japonès. El míssil balístic ha viatjat uns 4.500 km abans de caure a l'oceà Pacífic, prou lluny per suposar una amenaça per cap territori. Aquest representa el primer llançament de míssils de Corea del Nord sobre el Japó des del 2017. El llançament ha implicat que el Japó emetés una alerta perquè alguns ciutadans es posessin a cobert. El llançament arriba quan el Japó, els EUA i Corea del Sud han estat treballant junts per reforçar les seves defenses, en resposta a l'amenaça creixent que representa Corea del Nord.

Les autoritats japoneses han emès una "alerta J" als residents de les regions del nord-est perquè s'evacuessin als edificis propers, la primera alerta d'aquest tipus des del 2017. Els trens s'han suspès temporalment a les regions japoneses de Hokkaido i Aomori abans que les seves operacions es reprenguessin després de l'avís del govern. Segons apunten els informes, els ciutadans del nord del Japó s'han despertat aquest dimarts amb el soroll de les sirenes i les alertes que anunciaven: "Sembla que Corea del Nord ha llançat un míssil. Si us plau, evacuar cap als edificis o a sota terra".

L'ONU no permet aquestes accions

L'ONU prohibeix a Corea del Nord provar armes balístiques i nuclears. De fet, sobrevolar míssils cap a o sobre altres països sense cap avís o consulta prèvia implica un trencament de les normes internacionals. La majoria dels països eviten fer-ho completament, ja que es pot confondre fàcilment amb un atac. Quan el míssil ha volat per sobre del país nipó, s'ha advertit la població que vigilés a la caiguda de restes. Amb les advertències i les sirenes, alguns japonesos s'han mostrat commocionats. Un ciutadà del país asiàtic ha comentat al diari Asahi Shimbun que "si un míssil colpegés, em preocuparia perquè seria un gran problema no només aquí, sinó també a tot el país". Malgrat tot, d'altres ciutadans semblaven mantenir-se tranquils segons els diferents vídeos de vianants a Tòquio caminant amb calma mentre els altaveus emetien advertències.

El primer ministre del Japó, Fumio Kishida, ha titllat el llançament de "comportament violent", mentre que el ministre de Defensa, Yasukazu Hamada, ha dit que el Japó no descartaria cap opció per reforçar les seves defenses, incloses les "capacitats de contraatac". Més tard, els funcionaris han comentat que el míssil balístic d'abast intermedi ha caigut a l'oceà Pacífic lluny del Japó i que no hi ha hagut ferits. Per la seva banda, la portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, Adrienne Watson, ha qualificat l'acció d'una "decisió perillosa i temerària" que ha estat "desestabilitzadora" per a la regió.

L'amenaça creixent de Corea del Nord

Corea del Nord ha provat uns 40 míssils durant uns 20 llançaments diferents aquest any, ja que el seu líder Kim Jong-un promet ampliar el seu arsenal nuclear i es nega a tornar a la diplomàcia nuclear amb els Estats Units. El míssil havia recorregut la distància més llarga realitzada mai per un míssil de Corea del Nord i ha assolit una alçada d'uns 1.000 km, més alta que l'Estació Espacial Internacional. Alguns experts diuen que el líder nord-coreà finalment intentarà utilitzar el seu arsenal ampliat per pressionar Washington perquè accepti el seu país com a estat nuclear, un reconeixement que creu necessari per guanyar l'aixecament de les sancions internacionals i altres concessions.