Corea del Nord no afluixa en els seus atacs. Només un dia després de disparar la xifra rècord de 23 míssils, aquesta matinada ha llançat tres nous míssils balístics que han sobrevolat el Japó i han obligat a activar les alertes demanant a la població perquè busqués refugi en les prefectures japoneses de Niigata i Yamagata, situades a la costa de la mar del Japó, i Miyagi, al nord del país, segons ha informat la radiotelevisió pública NHK. L'alerta del sistema J-Alert es va activar cap a les 7:46 hores, i el míssil sembla que ha sobrevolat Japó durant un parell de minuts abans de dirigir-se cap al Pacífic, on ha caigut prop de les 8:10 hores i no ha causat cap dany, segons la Guàrdia Costera del país nipó. L'oficina del primer ministre del Japó va publicar al seu compte de Twitter "Llançament de míssil. Llançament de míssil. Es creu que un míssil va ser llançat des de Corea del Nord. Evacuï a un edifici o al subsol".

Segons ha informat l'Estat Major Conjunt sud-coreà a través d'un comunicat "l'exèrcit de la República de Corea (Corea del Sud) ha detectat avui, el llançament del qual sembla ser un míssil balístic de llarg abast des de l'àrea de Sunan, a Pionyang cap al mar del Japó". També ha reportat la detecció de dos "míssils balístics de curt abast llançats a la mar de l'Est des de la zona de Gaechon, a la província de Pyongan del Sud, entorn de les 8.39".

"Atacs intolerables"

El titular japonès de Defensa, Yasukazu Hamada, ha assegurat davant dels mitjans que la trajectòria del primer míssil indicava que passaria per sobre de l'arxipèlag, però finalment el projectil "ha desaparegut del radar" mentre sobrevolava el mar del Japó. Hamada ha afegit que aquest míssil ha aconseguit un apogeu aparent d'uns 2.000 quilòmetres i que ha volat uns 750 quilòmetres (abans de desaparèixer dels radars), la qual cosa apunta al fet que podria ser un míssil balístic de rang intermedi (IRBM) com el que va sobrevolar el Japó el passat 4 d'octubre o un d'abast intercontinental (ICBM).

Per altra banda, el primer ministre japonès, Fumio Kishida, també ha qualificat davant els mitjans d'"intolerable" l'últim reguitzell de llançaments de Corea del Nord, que durant la nit de dimarts va disparar entorn d'una vintena de projectils, una xifra rècord per al règim de Kim Jong-un en un sol dia. Un dels projectils que ahir va disparar Pionyang es va estavellar en aigües a tan sols 57 quilòmetres de la costa oriental sud-coreana, la qual cosa suposa la primera vegada en la història que un míssil nord-coreà travessa la frontera marítima i cau al costat de territori del país veí. 

La resposta de Seül

Poc després d'aquests atacs, Seül va respondre disparant tres míssils aire-terra a aigües al costat de la costa del nord, una cosa també inèdita, incrementant encara més la tensió que ja es respira des de fa setmanes a la regió. Els llançaments nord-coreans semblen ser una resposta a unes maniobres aèries a gran escala que Seül i Washington realitzen a la regió fins al divendres. Precisament, aquest dijous els exèrcits de Corea del Sud i els Estats Units han anunciat que estendran la durada de les seves grans maniobres aèries Vigilant storm en resposta al reguitzell de míssils llançats pel règim nord-coreà. 

A través d'un comunicat de l'Estat Major Conjunt, asseguren que tots dos aliats "comparteixen l'opinió que és necessari exhibir una sòlida posició de defensa combinada" davant l'"actual crisi de seguretat, que es veu accentuada per les provocacions de Corea del Nord". Un portaveu del ministeri de Defensa sud-coreà ha indicat en un missatge als mitjans que totes dues parts estan "debatent els detalls referent al període" d'extensió de les maniobres. Aquesta és la primera vegada que el Pentàgon ha portat unitats del F-35B a territori sud-coreà, un factor que pot haver enfurit especialment a Pionyang.