Corea del Nord ha tornat a fer una demostració de la seva potència militar llençant míssils que passen a prop del territori de Corea del Sud o del Japó, però aquest dimecres en una d'aquestes demostracions un dels projectils ha impactat en aigües sud-coreanes per primer cop, segons informa Efe. Concretament, un míssil balístic de curt abast s'ha estavellat a 57 quilòmetres a l'est de la ciutat costanera de Sokcho (160 km al nord-est de Seül). Davant d'aquesta agressió sense precedent, l'exèrcit de Corea del Sud ha disparat tres míssils de precisió terra-aire a aigües nord-coreanes

L'Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà ha afirmat que avions de combat F-15 i F-16 han disparat aquests míssils de precisió "cap a mar obert en aigües al nord de LLN (la Línia Límit Nord, divisòria entre les aigües de tots dos països)" per "donar resposta a la provocació" nord-coreana, en el que també suposa la primera vegada que míssils de Seül aterren en aigües territorials del país veí. 

La situació és excepcional, malgrat la freqüència amb la qual Corea del Nord fa llançament balístic. Tanmateix, la majoria dels quals acaben per impactar en el mar del Japó sense massa més rellevància. El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha convocat una reunió d'emergència del Consell de Seguretat Nacional (NSC) arran del llançament. Es tracta del llançament número 36 que fan les autoritats nord-coreanes en el que portem de 2022, la qual és en si mateixa una xifra rècord en comparació a altres anys. 

Un context cada cop més tens a la península de Corea

Més atacs i, per primer cop, més propers al territori sud-coreà. Les hostilitats de Pyongyang van en augment darrerament. La tensió a la península s'ha incrementat a nivells perillosos els últims mesos, davant dels insistents llançaments del nord, les maniobres dels aliats i la possibilitat que Corea del Nord realitzi la seva primera prova nuclear en cinc anys, tal com apunten els satèl·lits.

El llançament de míssils d'aquest dimecres ha tingut lloc just quan Seül i Washington celebren les seves maniobres aèries més grans en cinc anys. El Nord ja va posar el crit al cel davant d'aquestes maniobres, afirmant que prendria represàlies "més poderoses" per considerar aquests jocs de guerra una amenaça per a la seva sobirania.

El Japó, afectat col·lateral

No només Seül s'ha posat en alerta per l'últim moviment militar de Corea del Nord, també ho ha fet Japó. El país asiàtic ha estat un altre dels objectius recurrents de Pyongyang i en aquesta nova aproximació hostil històrica el govern japonès ha convocat al seu consell de seguretat nacional. "Aquests repetits llançaments de míssils amb tan alta freqüència són inacceptables", ha sentenciat el primer ministre japonès, Fumio Kishida,