Els vint-i-set països membres de la Unió Europea han completat aquest dimarts el procés formal que dona llum verda a la primera llista reduïda de països als quals obriran la frontera exterior a a partir de demà dimecres, 1 de juliol, després de tres mesos tancada pel coronavirus; una llista formada per només 15 països amb situació epidemiològica similar a la dels països de la UE i en la que apareixen Marroc i la Xina, però no Estats Units, Rússia, Brasil o Cuba.

Aquesta relació de països que el bloc creu que no plantegen un risc elevat per a la propagació de la pandèmia es revisarà cada dues setmanes per assegurar que està adaptada a tota hora a la situació sanitària i es basarà en criteris epidemiològics, encara que també exigirà reciprocitat a alguns dels països als quals s'obre, com és el cas de la Xina en aquesta primera llista.

Els 15 primers països els residents dels quals podran començar a viatjar a partir d'aquest dimecres a destins europeus són Algèria, Austràlia, Canadà, Japó, Montenegro, Marroc, Nova Zelanda, Ruanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia, Uruguai, Geòrgia i Xina.

Els ambaixadors dels Estats membres van aconseguir un principi d'acord divendres passat però les consultes amb les capitals durant el cap de setmana i els dubtes d'alguns Estats membre a retardat la conclusió del procés fins a l'últim moment.

Els criteris per decidir quins països són segurs es basen en el nombre de noves infeccions per cada 100.000 habitants i la resposta global del país a la pandèmia, quant a proves de vigilància, tractament, contactes i casos comunicats.

Vets segons procedència

Més enllà de les limitacions europees, en aquests moments, també hi ha vets actius a ciutadans depenent de la seva procedència a la majoria de països del món. El ministeri d'Exteriors ha fet públic un mapa dels països que no permeten l'entrada d'espanyols, aquells que sí que la permeten però amb quarantena o altres mesures, i aquells que la permeten sense limitacions.

Ara mateix, només 24 països permeten l'entrada d'espanyols sense cap tipus de restricció. La meitat d'aquests són països europeus com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda o Luxemburg.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat