El coronavirus ha afectat pràcticament tots els països del món. Com a resultat, la majoria de nacions han emès en algun moment restriccions als viatges. Això significa que (gairebé) ningú no entra ni surt de les seves respectives fronteres.

Els Estats Units són sempre una destinació de vacances popular, i també han imposat un bloqueig fronterer sota l'administració Trump, iniciat el passat 14 de març, que en l'actualitat afecta una trentena de països de tot el món.

A continuació, et mostrem les restriccions de viatge dels Estats Units vigents  i donem resposta a si és possible entrar al país nord-americà en aquests moments amb un visat dels EUA o una autorització de viatge ESTA.

Restriccions de viatge dels Estats Units

Avui dia, tots els estrangers que han viatjat als següents països en els últims 14 dies tenen prohibit entrar als Estats Units: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Brasil, Xina, Dinamarca, Estònia, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Iran, Irlanda, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Noruega, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Suècia o Suïssa.

Les excepcions a aquestes restriccions de viatge inclouen:

  • Ciutadans o residents permanents dels EUA.
  • Familiars immediats de ciutadans o residents dels Estats Units.
  • Membres de les forces armades dels EUA i els seus familiars.

Si aquestes persones viatgen de tornada als Estats Units, han d'arribar a un dels següents aeroports:

Atlanta (ATL), Boston (BOS), Chicago (ORD), Dallas, (DFW), Detroit (DTW), Honolulu (HNL), Los Angeles (LAX), Miami (MIA), Nova York (JFK o EWR), San Francisco (SFO), Seattle (SIGUI) i Washington (IAD) i passar una quarantena domiciliària després d'arribar als Estats Units.

aeroport unsplash

La frontera entre els Estats Units i el Canadà també ha estat tancada a tot el trànsit no essencial des del 18 de març.

Per tant, tant és si tens un visat vàlid o un ESTA, ja que tret de les esmentades excepcions, no podràs viatjar als EUA si has estat recentment en algun dels països esmentats anteriorment.

Què és l'ESTA dels EUA?

L'ESTA dels EUA és un sistema electrònic de viatge que va començar el 2009 com a part del programa d'exempció de visat.

Aquest sistema autoritza visitants estrangers a entrar als Estats Units sense la necessitat d'una visat convencional. Ho fa en verificar-ne l'elegibilitat utilitzant les pautes del Visa Waiver Program o Programa d'Exempció de Visat.

Amb un ESTA per als EUA es pot viatjar en qualsevol moment als Estats Units, sense un visat ordinari. El document de viatge, que és vàlid per 2 anys, permet al visitant múltiples entrades als EUA. Tanmateix, cada visita és només per a una estada màxima de 90 dies.

L'ESTA només està obert a ciutadans estrangers que viatgen als Estats Units per turisme o negocis. Els visitants que van als EUA per altres raons, com treballar o estudiar, han de sol·licitar un visat en alguna ambaixada o Ccnsolat dels Estats Units.

L'ESTA només està obert a ciutadans estrangers que viatgen als Estats Units per turisme o negocis

bandera estats units unsplash

Perquè una persona sigui candidata a l'exempció de visat ESTA dels EUA és necessari ser ciutadà d'un dels països inclosos en el Visa Waiver Program. Entre les gairebé 40 nacionalitats des d'on es pot tramitar un ESTA hi ha Espanya, Andorra i Xile.

Sol·licitar un ESTA per als Estats Units

Per sol·licitar l'ESTA dels EUA, els ciutadans dels països candidats han d'omplir un formulari en línia a través d'un dispositiu electrònic (mòbil, ordinador o tauleta).

Aquest qüestionari, que generalment es triga uns 20 minuts a completar-lo, es pot trobar a Internet. A més d'això, cal que els interessats responguin algunes preguntes sobre la seva salut i seguretat.

Per completar la sol·licitud, els interessats han de tenir:

  • Una adreça electrònica vàlida.
  • Una targeta de dèbit amb la qual abonaran el cost de la tarifa de la sol·licitud.
  • Un passaport vàlid del seu país d'origen amb una vigència d'almenys 6 mesos a partir de la data prevista d'arribada del visitant.

En la majoria dels casos, el procés de l'ESTA tarda un dia des del moment de la seva presentació. En alguns casos, però, es pot allargar fins a 3 dies.

És recomanable que els viatgers sol·licitin l'ESTA almenys 3 dies abans del seu viatge als Estats Units per evitar imprevistos. Els menors dels països elegibles també han d'obtenir el seu  ESTA per als EUA. El procés de tramitació és el mateix que per als adults.

Tramitar un ESTA durant la crisi del Covid-19

L'ESTA, com a permís de viatge més popular per als viatgers europeus que es dirigeixen als EUA, encara es pot sol·licitar en aquests moments. Això vol dir que la sol·licitud d'aquesta autorització es processarà de manera normal i fins i tot serà aprovada.

Però això no significa que se li permetrà entrar als EUA. La prohibició de viatjar per la greu crisi del coronavirus als Estats Units, i en la majoria de països del món, preval sobre totes les altres regles.

Independentment que tingui un visat vàlid o un ESTA, ja sigui d'Europa, l'Àfrica o Àsia, si el seu cas particular es troba sota la restricció de viatjar, no se li permetrà l'entrada als Estats Units.

Tanmateix, això no significa que l'ESTA sigui completament inútil. La raó principal per la qual encara té valor és perquè aquesta autorització de viatge sempre és vàlida per dos anys complets a partir del dia en què s'emet. Això significa que per als viatges planejats per a finals d'aquest any, per exemple, es pot sol·licitar un ESTA amb temps.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat