En ple segle XXI, l’Església catòlica ha traslladat la seva veu també a les xarxes socials, on comparteix en temps real els moments més transcendents de la institució. Des d’aquest dilluns, arran de la mort del papa Francesc, les plataformes oficials del Vaticà han retirat la seva imatge i l’han substituïda pel símbol de la Sede Vacante, el període de transició entre la mort o renúncia d’un pontífex i l’elecció del seu successor. Aquest interval, conegut en llatí com Apostolica Sedes Vacans, marca un buit de poder simbòlic i jurídic a la cúpula de l’Església, que serà resolt amb la celebració del conclave. Segons la normativa canònica, aquesta assemblea de cardenals electors hauria de començar entre el 5 i el 10 de maig, tot i que podria avançar-se si ja han arribat tots els cardenals a Roma.
Qui governa al vaticà?
Mentrestant, la maquinària vaticana continua en funcionament sota un govern provisional. Amb la mort del pontífex, la majoria de càrrecs de la cúria romana queden automàticament dissolts, i s’activa un sistema de gestió temporal amb funcions molt limitades, però de rodatge precís. Durant aquestes dues setmanes d’espera, el Vaticà es manté en una delicada però metòdica pausa institucional a l’espera de nomenar un nou successor de Sant Pere.
Amb la Seu Apostòlica vacant, el govern temporal de l’Església catòlica recau en el Col·legi de Cardenals, que queda encarregat només de gestionar els assumptes ordinaris i aquells que no poden ajornar-se, així com de preparar el terreny per a l’elecció del pròxim Papa. Així ho estableix la constitució apostòlica Universi Dominici Gregis, promulgada per Joan Pau II l’any 1996, que deixa clar que cap decisió de gran importància, reservada al pontífex, pot ser presa durant aquest període de transició.
En aquest context, la figura que pren el protagonisme és el camarlenc. Habitualment discret, adquireix un paper central en els dies posteriors a la mort d’un Papa. Actualment, aquesta responsabilitat recau en el cardenal Kevin Farrell, de 77 anys, nord-americà d’origen irlandès. Farrell ha estat l’encarregat de confirmar oficialment la defunció del papa Francesc, segellar les seves estances i posar en marxa tot el dispositiu per a l’organització del funeral —previst per dissabte 26—, el desenvolupament del conclave i la gestió del pas cap a un nou pontificat.
El pròxim Papa sortirà de la Capella Sixtina
Amb la celebració del funeral del pontífex, l’ambient al Vaticà comença a tenyir-se d’un aire de preconclave. És en aquest període, conegut com a seu vacant, quan els cardenals —incloent-hi aquells de més de 80 anys, que no poden votar, però sí participar en les discussions— es reuneixen en les anomenades congregacions generals. Aquestes trobades serveixen per posar sobre la taula els grans desafiaments que afronta avui l’Església catòlica, i també són l’escenari on es teixeixen aliances i es perfilen les preferències per als possibles successors.
Quan s’obri formalment el conclave, els cardenals electors es reclouran a la Capella Sixtina. Allà, no hi ha debat: és un espai de silenci, pregària i votació. Les decisions es prenen mitjançant escrutinis secrets, en un procés que manté la tradició i el misteri que envolta l’elecció del nou Papa.