La província d'Alberta, a l'oest del Canadà, ha declarat l'estat d'emergència per una onada d'incendis forestals que assolen el territori i que ja han obligat a evacuar a prop de 25.000 persones. Aquest divendres s'han comptabilitzat més de 100 focus actius, dels quals més d'un terç encara estan fora de control. La primera ministra de la província, Danielle Smith, ha afirmat que la situació és "complicada" i que s'aveïnen moments "desafiants" i ha instat els ciutadans a seguir les indicacions de les autoritats, a tenir cura i a preparar-se per si han d'abandonar les seves cases "en qualsevol moment". 

Les autoritats del govern canadenc consideren que 2023 ha estat "un dels pitjors anys" pels incendis en la memòria recent, ja que des del gener s'han registrat 363 incendis forestals, que han cremat almenys 25.000 hectàrees de territori, i han afirmat que la situació que ara mateix pateix Alberta "no té precedents".

La primera ministra declara l'estat d'emergència

"Després de revisar la situació actual a la província i les opcions de resposta que tenim, declarem l'estat d'emergència per protegir la seguretat, la salut i el benestar dels habitants d'Alberta", ha a explicat Smith aquest diumenge després de reunir-se amb el Comitè de Gestió d'Emergències del govern provincial. El ministre de Seguretat Pública i Serveis d'Emergència d'Alberta, MIke Ellis, ha afirmat que l'estat d'emergència permetrà l'accés als fons reservats per emergències i una millor coordinació intergovernamental. "Aquest no és un pas que donem a la lleugera", ha afirmat Danielle Smith, que ha justificat que la mesura "permetrà una resposta integral a uns esdeveniments extraordinaris". Per la seva part, Ellis ha afirmat que té "una gran confiança" que la província "està preparada per gestionar el que es presenti". 

Entorn de 25.000 persones evacuades

Un total de 25.000 habitants han hagut d'evacuar-se forçosament pel centenar d'incendis que assolen la província canadenca i, segons han informat les autoritats, de moment s'han cremat unes 20 cases, una comissaria de policia i una botiga al nord d'Alberta. Els incendis estan afectant especialment les poblacions de Drayton Valley i Fox Lake, on hi ha hagut residents que han estat evacuats amb helicòpter i vaixell. Els dirigents provincials ja han previngut milers de persones més perquè es preparin per si han de marxar de les seves cases en qualsevol moment. La primera ministra, Danielle Smith, ha instat els ciutadans a obeir les ordres d'evacuació de les autoritats locals "per la vostra seguretat i la de les vostres famílies". També ha advertit que, en cas d'evacuació, han d'assegurar-se de portar els documents importants, la medicació que necessitin, les seves mascotes i subministraments per almenys tres dies. 

Onada de calor i primavera seca

La província d'Alberta estava experimentant aquests dies una onada de calor pràcticament estival que, segons Smith, "és un caldo de cultiu per a incendis forestals". Aquesta setmana hi ha hagut al Canadà temperatures d'entre 10 i 15 graus per sobre de la mitjana usual per aquesta època de l'any i en alguns punts del país s'han arribat als 30 graus. La primavera, segons ha afirmat la primera ministra, ha estat "seca i calorosa", i els boscos estan plens de llenya que podria cremar per qualsevol estímul. Segons han explicat les autoritats locals, almenys 25 incendis han estat provocats per "activitat humana" i 5 per llamps, mentre la resta encara estan sent investigats. Durant els pròxims dies s'esperen més calor, vents i alguna tempesta elèctrica, motius pels quals les autoritats locals temen un "comportament extrem" dels incendis.