El Canadà també ha disparat contra un objecte volador desconegut, amb l'ajuda dels Estats Units — que divendres ja van abatre un altre objecte sobre Alaska. L'artefacte havia violat l'espai aeri del país i volava a gran altitud, segons el primer ministre Justin Trudeau. Havia estat detectat pel Comandament Nord-americà de Defensa Aeroespacial (Norad) i ha estat abatut mentre sobrevolava Yukon, territori al nord-est del país fronterer amb Alaska. Tot, una setmana després de les tensions pel globus xinès i el suposat espionatge del gegant asiàtic.

"He ordenat la destrucció d'un objecte no identificat que ha violat l'espai aeri canadenc", ha anunciat Trudeau a Twitter. En l'operatiu contra l'artefacte hi han participat avions del Canadà i dels Estats Units, i ha estat un F-22 Raptor nord-americà el que ha "disparat amb èxit" contra l'objecte. Ara, les Forces Armades canadenques recuperaran les restes de l'artefacte per analitzar-les. Però ja es coneixen alguns dels detalls, com la forma, la mida i l'altura a la qual volava.

L'objecte era cilíndric i una mica més petit que el globus xinès abatut als Estats Units la setmana passada, que tenia la mida aproximada de dos o tres autobusos. I com l'artefacte desconegut d'Alaska, volava a uns 12 quilòmetres d'altura — de manera que representava una amenaça per a l'aviació civil. Ha estat abatut a les 20.41 hores GMT (15.41 hores, hora d'Ottawa) a la zona central de Yukon, a uns 160 quilòmetres de la frontera amb els EUA. A la pregunta de si era d'origen xinès, el Canadà ha evitat especular sobre l'origen de l'objecte. "No seria prudent especular sobre l'origen de l'objecte en aquest moment", ha explicat la ministra de Defensa, Anita Anand. Llavors, ha demanat esperar fins que les autoritats hagin analitzat bé les dades. En aquest sentit, els Estats Units tampoc han atribuït encara l'objecte de divendres a la Xina. Un dels portaveus de la Casa Blanca, John Kirby, va explicar que l'artefacte era diferent del "globus espia" xinès abatut fa una setmana.

L'objecte del Canadà havia estat detectat hores abans d'abatre'l, però la manca de llum diürna per identificar-lo visualment ha endarrerit l'ordre de disparar. De fet, Trudeau ha revelat que les autoritats militars nord-americanes havien seguit l'objecte durant les últimes 24 hores. Ha estat abatut amb un míssil AIM-9X d'infrarojos disparat per un F-22 Raptor de la Força Aèria dels Estats Units, que operava al costat d'avions CF-18 del Canadà — sota les ordres de l'esmentat Norad. És la primera vegada que Norad dispara contra un objecte volador a la regió, des que va ser creat l'any 1958. "No s'hauria d'infravalorar la importància d'aquest moment. Hem detectat l'objecte de forma conjunta i l'hem abatut de forma conjunta", ha declarat la ministra Anand.