En el context de sequera que viu Catalunya i amb unes previsions meteorològiques no gaire optimistes pel que fa a precipitacions abundants que puguin revertir aquesta situació, un dels elements que més preocupació genera és la possibilitat que grans incendis forestals cremin arreu del país durant els mesos que venen. Per això, el Parlament ha demanat al Govern la creació d'una comissió d'emergència per a la prevenció d'aquests focs i també de provisió d'aigua per a l'extinció d'incendis forestals, tot i que ha tirat endavant amb el vot en contra dels comuns i la CUP. Els cupaires han demanat deixar de "posar pedaços" a aquesta problemàtica i anar a l'arrel del problema: un sistema econòmic que expulsa la pagesia i el món rural. "No participarem en aquesta moció. Els Bombers pensaran que és indignant", ha advertit el diputat de la CUP Dani Cornellà. 

Aquesta comissió d'emergència s'ha de crear en el termini d'un mes i hauria de dependre del Departament de Presidència, amb representants també de les conselleries d'Interior i d'Acció Climàtica, a banda també de figures de la propietat forestal pública i privada i del Centre Tecnològic Forestal. A l'inici de la moció, la diputada socialista Rosa Maria Ibarra ha defensat la necessitat de la creació de la comissió pel moment excepcional que està vivint el país, amb una greu sequera de fons que se suma als efectes del canvi climàtic. 

Junts proposa la creació d'una campanya prèvia a la d'incendis 

Entre les altres mesures excepcionals, el Parlament també ha demanat al Govern que s'omplin tots els punts d'aigua públics, independentment de la seva titularitat, en màxim 15 dies, "com a garantia d'actuació eficaç en cas d'incendi". La diputada de Junts Jeannine Abella —partit que havia proposat aquesta esmena a la moció del PSC— ha defensat la importància d'aquesta mesura, i ha destacat el fet que moltes vegades són els ajuntaments els responsables d'omplir aquests punts i en alguns casos no poden assumir els costos que això suposa. "El departament sap quins pous estan plens? Jo crec que no", ha lamentat la diputada juntaire. 

En el context actual de sequera, Abella ha plantejat la possibilitat que no només hi hagi una campanya antiincendis al país, sinó que se'n creï una altra de preventiva: "Així ens assegurarem que no només ens recordem dels boscos quan s'està cremant el país". 

Fons extraordinaris als ajuntaments per a les franges de protecció perimetrals 

La cambra també ha instat l'executiu a aplicar urgentment els plans de prevenció d'incendis forestals, el pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i els instruments d'ordenació forestal per "defensar els terrenys" davant el foc i la sequera extrema.

El Parlament ha establert que la comissió d'emergència hauria de promoure les actuacions silvícoles a les finques públiques i privades que componen els diferents plans de prevenció d'incendis forestals, actuar en la millora de la xarxa viària per accedir a aquestes àrees, entre altres. Finalment, també s'ha demanat a la Generalitat que creï un fons extraordinari d'ajuts directes als ajuntaments per a franges de protecció perimetrals, tot i que, des d'ERC, el diputat Jaume Butinyà ha considerat que no cal ampliar la partida pressupostària que ja es dedica a aquestes franges.