La guerra a Ucraïna ha canviat la vida de moltes persones. També la del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i la de la seva família. Així ho explica la seva dona, Olena Zelenska, en una entrevista a la BBC. Parla de l'impacte emocional de la invasió russa, de la guerra i l'impacte que ha tingut en la seva família. Destaca, doncs, que és molt difícil veure els seus fills viure en la incertesa, incapaços de planificar el seu futur. També ha constatat que la família trobava a faltar passar temps junts. 

"Pot sonar una mica egoista, però necessito el meu marit, no una figura històrica al meu costat", ha dit. En aquest sentit, quan va començar la guerra, Zelenska va passar-se mesos amagada amb els seus fills. Així, ha descrit el seu estat emocional a l'inici de la invasió com "una sensació constant d'adrenalina". Amb el pas del temps, va descobrir que era "necessari" calmar-se i començar a viure la vida en "les condicions existents".

zelenski zelenska europa press
Zelenska i Zelenski a la cimera de l'OTAN que va fer-se a Lituània el juliol passat / Europa Press

Després de sortir del seu amagatall, la guerra també la va posar al focus del món. Des d'aleshores s'ha reunit amb diferents líders i ha fet discursos arreu del món. "No vivim amb el meu marit, la família està separada", comentava Zelenska. "Tenim l'oportunitat de veure'ns, però no és tan sovint com ens agradaria. El meu fill enyora el seu pare". Malgrat tot, constata que "ens mantenim forts, tenim fortalesa tant emocional com física. I estic segura que ho superarem junts".

Ara bé, la incertesa de viure en la guerra ha tingut un cost emocional per a la família. "Em fa mal de veure que els meus fills no plantegen res. A aquesta edat, són joves. La meva filla té 19 anys, somia amb viatjar, amb noves sensacions i emocions. Ella no té aquesta oportunitat". "Hi ha limitacions en el temps que et pots permetre, existeixen i d'alguna manera intentem viure dins d'aquestes". 

Una situació inimaginable per a Zelenska

La primera dama i el president d'Ucraïna van ser parella a l'escola secundària i van treballar junts en un grup de comèdia i en un estudi de televisió: ell com a actor i ella com a guionista. Ara, reflexiona que mai va somiar que el seu marit es convertís en la "figura històrica" que és avui, i diu que el troba a faltar i necessitaria que ell estigués al seu costat com el seu marit. "Crec en ell. I li dono suport. Sé que té prou força. Crec que per a qualsevol altra persona que conec, aquesta situació seria molt més difícil. Realment és una persona molt forta i resistent. I aquesta resistència és el que tots necessitem ara mateix".

La seva feina ara com a primera dama s'ha centrat a ajudar els ucraïnesos a conviure amb l'impacte psicològic de la guerra, i s'està preparant per organitzar una pròxima reunió a Kíiv que se centrarà en la salut mental i la resiliència. "Realment espero poder inspirar algú, donar esperança o consell a algú, o demostrar amb el meu propi exemple que vivim, treballem i avancem", ha ressaltat.

"Ningú pot saber el que els espera. Després de tot, ningú no podria haver imaginat que al segle XXI es desencadenaria una guerra així al centre d'Europa, que seria tan cruel. Una guerra sagnant. Mai vaig imaginar que estaria en aquesta situació en aquest moment”.

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, visita les tropes a Donetsk / Efe