La pugna pel poder al Partit Conservador del Regne Unit arriba a la fi. Després de diverses jornades de votacions, els diputats tories passen la responsabilitat als militats del partit d'arreu del país d'escollir qui liderarà la formació i l'executiu britànic després de la dimissió de Boris Johnson. Es tracta triar entre els dos polítics que queden a la cursa i que han rebut més suport per part dels seus col·legues: l'exministre d'Economia Rishi Sunak i la ministra d'Exteriors Liz Truss. Així, la darrera volta d'aquestes primàries exprés s'ha saldat amb 137 vots a favor de Rishi, que s'ha mantingut el favorit al llarg de la cursa, i 113 per a Truss. Ara, gairebé uns 200.000 militants conservadors hauran de votar-ne un per correu. El nom del futur primer ministre del Regne Unit se sabrà el 5 de setembre. En aquest moment, Johnson dimitirà formalment i la reina Elisabet II demanarà al guanyador que formi govern. Segons les primeres enquestes, s'espera que sigui l'actual ministra d'Exteriors qui succeeixi Johnson.

Rishi Sunak o Liz Truss?

Dels vuit candidats a primer ministre britànic, ja només en romanen dos. Després d'una sèrie de votacions successives entre els parlamentaris tories, els militants podran escollir entre Sunak i Truss, precisament els dos aspirants que s'esperava que arribessin a la final. Durant aquest mes d'agost, Sunak, de 42 anys, i Truss, de 46, tractaran de captar el vot dels afiliats, que, segons les enquestes internes, afavoreixen a priori a l'actual cap de la Foreign Office, qui ha rebut el suport de l'ala dreta de la formació i, segons els rumors, pel mateix Johnson. D'altra banda, el ministre d'Economia Rishi Sunak, que va deixar el càrrec tan sols unes hores abans que ho fes Johnson com a protesta de la seva gestió i va suposar un dels detonants de la dimissió, seria el primer hindú i persona racialitzada a ser primer ministre al Regne Unit i l'Europa occidental. Sunak també forma part del sector més conservador del partit, i durant la curta campanya per succeir Johnson, ha invocat l'esperit de Margaret Thatcher i ha promès posar l'economia en el centre de la seva gestió al capdavant de l'Executiu, tot assegurant que ella li donaria suport. L'exministre és una de les persones més riques del Regne Unit, i va gaudir d'una educació privilegiada, passant per escoles privades i la universitat d'Oxford.

Sigui qui sigui el guanyador, el qui rellevi l'actual primer ministre haurà d'adreçar dues qüestions extremadament urgents que van contribuir a la caiguda de Johnson: de cara a la ciutadania, cal que es posi remei a l'alt cost de la vida i la crisi econòmica; internament, cal tornar a unir el partit després de la pugna pel poder i restaurar la imatge de disbauxa i opacitat que va deixar l'antecessor.