El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, està enrocat al poder, malgrat l'al·luvió de dimissions de ministres del seu govern en les darreres hores i la creixent pressió per part de membres del seu Gabinet i els seus diputats, ha deixat clar que es nega a dimitir. Un grup d'alts funcionaris del Gabinet van presentar-se aquest dimecres a Downing Street per a traslladar-li la necessitat de renunciar al càrrec enmig de la crisi de govern. Malgrat això, Johnson no té cap intenció de seguir les recomanacions del seu partit de govern, és més, ha contraatac cessant el que fins ara era secretari de cohesió territorial, Michael Gove, segons han assegurat mitjans britànics.


🔴 Boris Johnson, última hora: Anuncia la seva dimissió | DIRECTE
 

Aquesta destitució se suma al degoteig de dimissions que s'han viscut a Downing Street, 45 membres del govern en menys de 48 hores, convertint-se així en el líder britànic que més renúncies ha sumat des de 1932. L'últim ha estat el ministre britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, que l'ha presentat aquest dijous en protesta per la continuïtat del primer ministre en el càrrec. Segons la cadena britànica BBC, Johnson va dir en una reunió aquest dimecres als seus ministres que és "molt important que segueixi enfocat en els reptes que afronta el Regne Unit". En aquesta trobada, ha plantejat que, en cas de renunciar, els pròxims mesos se centraran en les eleccions del Partit Conservador per substituir-lo, en lloc de centrar-se en les necessitats del país, assegura així que aquesta situació provocaria que el seu predecessor estigués obligat a convocar unes eleccions generals en les quals podrien guanyar els laboristes. 

Johnson es manté al poder

L'escàndol majúscul que s'està vivint al número 10 de Downing Street no sembla que aturi a Johnson, que segueix ferm en la seva decisió de mantenir-se al poder. Aquest dimecres el primer ministre va seguir amb la seva agenda amb normalitat, de fet, va comparèixer davant un comitè del Parlament en el qual va deixar clara la seva intenció de seguir endavant en el govern. "Aquesta nit no hi ha faristol fora del número 10... el primer ministre continua lluitant", li va dir a la BBC una font de l'Executiu britànic.

Durant la sessió de preguntes, Johnson va rebutjar qualsevol relacionada amb la seva continuïtat al govern, assegurant amb contundència que "per descomptat demà seguiré sent primer ministre". "Si em volen preguntar sobre què estem fent per a ajudar a la gent amb el cost de la vida, si pregunten sobre què estem fent per a construir més fonts d'energia neta, una cosa en la qual aquest comitè s'ha interessat, llavors estic molt interessat a explicar-los, però no els donaré un comentari sobre esdeveniments polítics i seguirem amb el govern del país", va afirmar durant la sessió. En aquesta línia, també descarta la possibilitat de convocar eleccions anticipades, afirmant que no troba la raó per fer-ho fins d'aquí a 2 anys. 

Actitud desafiant

Un ajudant de Johnson, James Duddridge, ha declarat que el seu cap està "d'un humor pròsper" i que aquest dijous preveu fer nomenaments i planeja un anunci econòmic important amb el nou titular d'Economia, Nadhim Zahawi, nomenat el dimarts en substitució del dimissionari Rishi Sunak. Els ministres que van visitar aquest dimecres a la tarda a Downing Street per a demanar-li la seva dimissió, van ser entre altres, la titular d'Interior, Priti Patel; el ministre per a Gal·les, Simon Hart; el de Transport, Grant Shapps, i el mateix Zahawi. A Johnson, però, encara li queden alguns aliats, com la ministra de Cultura, Nadine Dorries; el responsable d'Oportunitats del Brexit, Jacob Rees-Mogg, i potser ara també Zahawi. Aquesta visita no va alterar l'estabilitat de Johnson, que no té cap intenció de renunciar al seu càrrec i es mostra "absolutament desafiador", segons va filtrar al canal Sky News una font de l'Executiu. Per altra banda, un membre de l'executiu, ha assegurat a la BBC que el final de Johnson és imminent, "és qüestió de dies o hores".