La Filharmònica de Minsk, a Bielorússia, que està en vaga en protesta contra el règim de Lukaixenko, ha interpretat L'estaca de Lluís Llach per reclamar democràcia al seu país. 

L'estaca és una cançó coneguda a Bielorrúsia i va esdevenir l'himne de l'oposició a la recent campanya electoral, com es pot veure en aquest vídeo.

Mentrestant, almenys dues persones han mort en el marc de les protestes que s'han produit a Minsk i en altres ciutats des dels comicis del 9 d'agost contra la reelecció del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, segons ha informat aquest dilluns el ministre de Salut, Vladimir Karanik.

"En concret, una persona (va morir) en un esdeveniment a Minsk i una altra persona (que va ser) traslladada des del centre de detenció temporal. No n'hi ha més", ha dit Karanik en una roda de premsa en ser preguntat sobre el nombre de morts en les manifestacions contra el Govern, segons recull l'agència de notícies russa Sputnik.

Fins ara, les autoritats bielorusses només havien confirmat una víctima mortal en el marc dels disturbis. Es tracta d'un home de 34 anys identificat com Alexander Taraikovski que, d'acord amb el Ministeri d'Interior, va morir en explotar-li a les mans un artefacte que anava a llançar als agents.

No obstant això, el dissabte es va difondre un vídeo en el qual es veu Taraikovski amb les mans aixecades abans de caure de manera sobtada a terra. "Potser va rebre el tret d'una arma no letal", ha comentat el ministre d'Interior, Yuri Karaev, en ser interrogat sobre l'enregistrament.

El segon mort, d'acord amb el mitjà independent Tut.by, és Alexander Vijor, que va ser detingut la mateixa nit electoral a la ciutat de Gomel. Després de passar diversos dies detingut el seu estat de salut va empitjorar i va ser traslladat a un hospital, on finalment ha mort.

Les protestes van esclatar la nit electoral pels sondejos a peu d'urna, que van augurar el que posteriorment va confirmar la Comissió Electoral en proclamar vencedor Lukaixenko amb més del 80% dels vots.

El Comitè d'Investigació de Bielorússia ha informat que ha rebut unes 700 denúncies per lesions de ciutadans detinguts durant les protestes. El Ministeri d'Interior ha promès investigar els casos de violència policial, però ha descartat fer-ho ara per no desmoralitzar els agents.

Més de 6.000 persones han estat detingudes en les manifestacions antigovernamentals, si bé la Fiscalia ha anunciat l'alliberament de gairebé tots "els ciutadans detinguts per haver participat en activitats massives no autoritzades, la qual cosa es va qualificar com a infraccions administratives".

Davant les massives mobilitzacions, Lukaixenko s'ha mostrat disposat a dialogar per emprendre una reforma constitucional que pugui desembocar en altres eleccions, si bé ha recalcat que no lliurarà el país "a qualsevol".

Per la seva banda, la principal candidata opositora, Svetlana Tikhanóvskaia, que s'ha refugiat a Lituània, s'ha ofert a ser la "líder nacional" durant el període de transició que porti a la celebració de noves presidencials.