Boris Johnson, en plena ona de popularitat gràcies a la campanya de vacunació, s'enfronta de sobte a l'ombra de la sospita després de no aclarir com va pagar la reforma del seu apartament oficial l'11 de Downing Street, que està sent investigada oficialment.

La Comissió Electoral, organisme que supervisa entre altres coses el finançament dels partits, ha obert una investigació formal sobre les obres al seu pis de Downing Street. "Hi ha motius raonables per sospitar que hi pot haver hagut una o més infraccions", ha assegurat un portaveu de la Comissió. El Partit Conservador s'ha negat a aclarir si va desemborsar el cost de la reforma d'apartament oficial i s'ha limitat a dir que els fons de la formació "no s'estan utilitzant" per pagar pel pis, sense especificar si Johnson va rebre abans un préstec no declarat.

Sessió de control

La qüestió ha centrat la sessió de control del govern d'aquest dimecres, on el líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, ha acorralat un primer ministre nerviós i agressiu. Davant de les sospites obertes pel cas de l'apartament, Starmer ha preguntat directament a Boris Johnson sobre qui va pagar inicialment les obres.

Boris Jonhson Stamer sesion control Comunes EfeSessió de control aquest dimecres en la Cambra dels Comuns, on el líder de l'opisición Keir Starmer ha preguntat a Johnson per les obres del seu apartament oficial / Efe

La paraula clau aquí és "inicialment", ja que Johnson va reiterar aquest dimecres que ell ja ha "cobert tots els costos" per aquestes obres. Però els dubtes raonables sobre l'origen d'aquest pagament, que haurà de resoldre la Comissió Electoral, han servit a Starmer per qüestionar la integritat del primer ministre conservador. El líder de l'oposició afirma que només hi ha quatre opcions: que les obres les hagin pagat els contribuents, el Partit Conservador, un donant privat o el mateix primer ministre.

L'acusació de Cummings

Els dubtes sobre la reforma de l'apartament oficial es van disparar divendres passat, quan l'antic superassessor de Johnson i ideòleg del Brexit, Dominic Cummings, va acusar el primer ministre en un incendiari missatge d'haver buscat el 2020 que "donants paguessin en secret" els treballs i va assegurar haver-li advertit llavors que això seria "probablement il·legal".

Els primers ministres reben per llei fins a 34.500 euros per deixar el seu gust la residència oficial de Downing Street. Tanmateix, els mitjans especulen que la reforma empresa per Johnson i la seva parella, Carrie Symonds, es va elevar molt per sobre d'aquesta quantitat. Segons el Daily Mail, el matrimoni va pagar uns 66.000 euros.

Aquest escàndol, que se suma a altres incòmodes filtracions per al primer ministre en els últims dies, com la que va dir preferir "piles de cadàvers" a decretar un nou confinament en octubre, arriba a més a només vuit dies de la celebració d'eleccions locals i regionals al Regne Unit.

 

Imatge principal, Boris Johnson en la sessió de control d'aquest dimecres / Efe