El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha acceptat dimitir després de l'allau de renúncies en el seu Executiu, durant una conversa amb el líder del grup de diputats conservadors sense cartera. Johnson renuncia així al lideratge del partit conservador, però es mantindrà en el lloc de primer ministre fins a la tardor, segons ha confirmat la cadena britànica BBC. El primer ministre ha anunciat que compareixerà en les pròximes hores per anunciar la seva decisió; segons els mitjans britànics, està previst que comparegui aquest dijous al migdia a les portes de Downing Street.


🔴 Boris Johnson, última hora: Anuncia la seva dimissió | DIRECTE
 

Sembla que finalment Johnson ha afluixat la corda després de la dimissió de gairebé 50 diputats. Un grup d'alts funcionaris del gabinet es van presentar aquest dimecres a la tarda a Downing Street per traslladar-li la necessitat de renunciar al càrrec enmig de la crisi de govern. Malgrat això, Johnson va reiterar que no tenia cap intenció de seguir les recomanacions del seu partit de govern, és més, el seu contraatac va ser cessar el que fins al moment era secretari de Cohesió Territorial, Michael Gove, segons han assegurat mitjans britànics.

Degoteig de dimissions

Segons la cadena britànica BBCJohnson va dir en una reunió aquest dimecres als seus ministres que era "molt important seguir enfocat en els reptes que afronta el Regne Unit". En aquesta trobada, plantejava que, en cas de renunciar, els pròxims mesos se centrarien en les eleccions del Partit Conservador per substituir-lo, en lloc de centrar-se en les necessitats del país.

Després de superar la jornada d'aquest dimecres, on es mostrava ferm en la decisió de no dimitir, aquest dijous s'ha llevat amb dues dimissions més: les dels ministres d'Irlanda del Nord i Gal·les, respectivament, considerats fins ara dos dels seus suports més importants. El cop final l'ha rebut per part del nou ministre d'Economia, Nadhim Zahawi, qui sona com a possible substitut. Zahawi escrivia a primera hora del matí una carta al seu cap exigint-li que "marxi ara" i afirmava que la situació era "insostenible".

Johnson va comparèixer dimecres davant un comitè del Parlament en el qual deixava clara la seva intenció continuar al govern. Durant la sessió de preguntes, Johnson va rebutjar qualsevol qüestió relacionada amb la seva continuïtat al govern i va assegurar amb contundència: "Per descomptat demà seguiré sent primer ministre". "Si em volen preguntar sobre què estem fent per ajudar la gent amb el cost de la vida, si pregunten sobre què estem fent per construir més fonts d'energia neta, una cosa per la qual aquest comitè s'ha interessat, llavors estic molt interessat a explicar-los-ho, però no els donaré un comentari sobre esdeveniments polítics i seguirem amb el govern del país".

Reaccions

El líder de l'oposició al Regne Unit, el laborista Keir Starmer, ha assegurat aquest dijous que "és una bona notícia" per al país que el primer ministre, Boris Johnson, es plantegi dimitir, encara que això "hauria d'haver passat fa molt temps". En un comunicat, Starmer ha considerat que el Regne Unit "no necessita canviar al tory en el poder", sinó un "canvi de govern complet". 

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, també ha volgut opinar sobre aquest anunci i ha considerat que Boris Johnson "sempre ha estat incapaç de ser primer ministre". Malgrat l'“alleujament” que suposa la dimissió de Johnson, Sturgeon ha escrit en un missatge a Twitter que “el dèficit democràtic inherent a Westminster no se soluciona amb un canvi de primer ministre”, davant la perspectiva d'un nou líder conservador abans del congrés tory a l'octubre. "Els problemes van molt més enllà d'un sol individu. El sistema de Westminster està trencat", ha sentenciat Sturgeon.