El Regne Unit es troba immers en una crisi política que no deixa de prendre girs de guió dignes de Hollywood. Després de mesos d'incertesa que van culminar amb la dimissió de l'anterior primer ministre, Boris Johnson, ara una enquesta interna del partit conservador, els Tories, ha revelat que el candidat favorit per, hipotèticament, reemplaçar la primera ministra Liz Truss és, de nou, Johnson. Segons l'enquesta realitzada per YouGov, en cas que l'actual primera ministra dimiteixi o sigui destituïda, el candidat preferit per reemplaçar-la seria l'ex-primer ministre, amb un 32% dels vots i seguit de Rishi Sunak, amb un 23%. Tot i que de moment Truss no pensa en deixar anar el càrrec, cada dia són més els membres del partit que demanen una substitució al capdavant de l'executiu. 

Johnson va abandonar el número 10 de Downing Street després de mesos de polèmica a causa del PartyGate, un escàndol que involucrava al llavors primer ministre i altres alts càrrecs del seu govern per haver organitzat festes a la residència oficial durant el confinament. Després d'una allau de dimissions entre els ministres del seu executiu, Johnson va cedir i va convocar eleccions primàries al partit conservador. La guanyadora de les primàries, Liz Truss, va esdevenir primera ministra britànica el passat 5 de setembre. Des del seu nomenament, però no s'ha pogut allunyar de la polèmica. Les seves controvertides decisions en matèria econòmica l'han condemnat a viure sota l'ombra d'una possible dimissió, tot i que ha assegurat que de moment no contempla aquesta possibilitat. L'enquesta de YouGov també indica que, en cas que les eleccions internes al partit conservador tinguessin lloc ara en comptes del passat setembre, el guanyador seria Rishi Sunak, en comptes de Truss, un resultat que exemplifica el desencant dels seus companys de partit amb la primera ministra.

Liz Truss, un debut amarg com a Premier

El passat dilluns, Truss va demanar perdó públicament en una entrevista a la BBC pel seu polèmic pla econòmic que va provocar una caiguda de la lliura i dels mercats que van sacsejar els fonaments de l'economia britànica. La proposta econòmica de la premier es va cobrar el càrrec del ministre d'economia, Kwasi Kwarteng, que havia estat nomenat per ella mateixa quan va prendre possessió del càrrec el passat setembre. El nou ministre d'economia, Jeremy Hunt, ha desmantellat al complert el pla econòmic presentat ara fa unes setmanes, en un intent de recuperar la confiança dels mercats, de la ciutadania i dels seus companys de partit. "És clar que algunes parts del nostre pressupost han anat més lluny i més ràpid del que els mercats esperaven", va explicar Truss en una conferència de premsa. El pla econòmic que va presentar contemplava una baixada d'impostos a les rendes més altes i la congelació de l'impost de societats, entre altres mesures per tractar de dinamitzar l'economia britànica.

Segons les últimes enquestes, el partit conservador està 30 punts per sota dels laboristes. Aquesta baixada, provocada per la inestabilitat de les polítiques impulsades per Truss i per les polèmiques passades de Boris Johnson, no sembla fàcil de recuperar. Tot i això, la primera ministra ha declarat que té la intenció de liderar el seu partit de cara a les eleccions vinents, el 2024. Sembla que de moment haurà de recuperar la confiança dels votants i dels membres del seu propi partit, que ja comencen a mostrar el seu neguit públicament.