L'ex primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, "va enganyar deliberadament" la Cambra dels Comuns sobre el cas del Partygate, les festes que se celebraven a la residència de Downing Street durant la pandèmia de la covid. Això és el que conclou un comitè parlamentari. "Arribem a la conclusió que quan li va dir a la Cambra i a aquest comitè que s'estaven complint les regles i l'orientació, el seu propi coneixement era tal que deliberadament va enganyar la Cambra i a aquest comitè", ha apuntat aquest dimecres un informe del Comitè de Privilegis dels Comuns, que s'ha encarregat d'investigar el Partygate durant més d'un any. Aquest Comitè va obrir el juny de 2022 la seva pròpia investigació sobre l'escàndol, que ja havia derivat en reprimendes tant de la Policia com d'un informe independent encarregat pel govern, en virtut del qual va quedar clar que Johnson i el seu equip havien incomplert la normativa en vigor.

Apartat de la Cambra dels Comuns

La nova auditoria feta pel comitè s'ha centrat específicament en les versions que Johnson va donar davant el Parlament, per determinar si va enganyar els diputats, encara que fos de manera inconscient. La comissió, encapçalada per la laborista Harriet Harman, ha conclòs no només que no va dir la veritat sinó que a més, ho va fer de manera deliberada, un fet que sempre havia negat el mateix Johnson, segons la BBC. A banda, l'informe també planteja que l'antic dirigent conservador sigui apartat de la Cambra dels Comuns durant tres mesos, malgrat que les conclusions arriben només uns dies després que l'ex primer ministre dimitís com a diputat per la circumscripció anglesa d'Uxbridge & South Ruislip, per considerar que el comitè li havia "deixat clar" en una carta que es preparava per a expulsar-ho de la Cambra Baixa. Tanmateix, sembla que la decisió l'hauria pres en rebre els primers esborranys.

En la seva sortida, Johnson va carregar durament contra el comitè, ratllant-lo de parcial i denunciant que només volia expulsar-lo de la Cambra dels Comuns. Ara, el grup encapçalat per Harman determina també que va incórrer en "intimidació" en els seus esforços per defensar-se. 

Johnson carrega contra l'informe

Boris Johnson ha respost immediatament a la conclusió del comitè parlamentari i l'ha qualificat "d'escombraries". L'ex primer ministre ha considerat que és un "dia espantós per als diputats i per a la democràcia". "El comitè diu que vaig enganyar deliberadament la Cambra i que quan vaig parlar estava ocultant conscientment a la Cambra el meu coneixement de fets il·lícits. Això és porqueria. És una mentida. Per aconseguir aquesta conclusió embogida, el comitè es veu obligat a dir una sèrie de coses que són absurdes o que els fets contradiuen", ha afirmat Johnson. Tanmateix, ha advertit que cap parlamentari està "a resguard d'una vendetta".