L'escàndol del 'Partygate' escombra Boris Johnson. L'exprimer ministre britànic ha anunciat aquest divendres que abandona el seu escó com a diputat conservador a la Cambra dels Comuns, el Parlament del Regne Unit, de manera immediata. El motiu? La possibilitat que el comitè parlamentari que investiga si va mentir sobre les festes a Downing Street durant la pandèmia de la Covid-19 l'expulsi de la cambra. Segons ha afirmat Johnson en un comunicat compartit amb els mitjans, aquest òrgan parlamentari li hauria "deixat clar" en una carta que es preparava per fer aquest pas i deixar-lo sense l'acta de diputat al Parlament, després de ser-ho des del 2001.

"És molt trist abandonar el Parlament --almenys ara com ara--, però sobretot estic desconcertat i horroritzat pel fet de poder ser expulsat, antidemocràticament, per un comitè presidit i dirigit per (la laborista) Harriet Harman, amb un biaix tan atroç", ha lamentat. Harman és diputada del principal partit de l'oposició --el Partit Laborista-- i ella, juntament amb la resta dels set membres de la comissió, poden recomanar l'expulsió de l'exprimer ministre. I és que Johnson s'ha sotmès en els últims mesos a un procés dirigit pel Comitè de Privilegis dels Comuns per determinar si va mentir de forma deliberada sobre les festes il·legals durant la pandèmia, per les quals ja va ser multat per la policia, i que va ser un dels factors que va conduir a la seva dimissió com a primer ministre britànic. "He rebut una carta del Comitè de Privilegis que deixa clar, per la meva sorpresa, que estan decidits a utilitzar aquest procediment en contra meva per a expulsar-me del Parlament", ha detallat Johnson.

Les declaracions sobre el 'Partygate': mentides?

Quan va sortir a la llum l'escàndol del 'Partygate' a finals del 2021, el conservador va assegurar a la Cambra dels Comuns que mai va tenir coneixement que es trenquessin les restriccions socials imposades durant la pandèmia des de Downing Street. En defensar-se davant el Comitè de Privilegis, el març passat, va afirmar que "aquestes declaracions es van fer de bona fe i sobre la base del que honestament sabia i creia en aquell moment". En el seu comunicat, ha reiterat aquesta posició. "No vaig mentir, i crec que el comitè, en la seva jurisdicció interna, ho sap".

"Però ha optat deliberadament per ignorar la veritat, perquè des del principi el seu propòsit no ha estat descobrir la veritat, ni comprendre de manera genuïna el que estava en la meva ment quan vaig parlar en els Comuns", ha continuat. "Estic sent expulsat del Parlament per un petit grapat de persones que no tenen proves per donar suport a les seves afirmacions, sense el consentiment ni tan sols dels membres del Partit Conservador i molt menys de l'electorat en general", ha conclòs.

Precisament aquest dilluns finalitzarà el procés intern del Comitè de Privilegis, L'informe final de la investigació sobre l'escàndol del 'Partygate' es publicarà "amb celeritat", segons ha dit el portaveu de la comissió. L'òrgan ha lamentat la decisió de Johnson d'abandonar la seva acta, ja que amb aquest pas "s'ha apartat dels processos d'aquesta cambra i ha impugnat la integritat d'aquesta cambra amb la seva declaració". "El comitè ha seguit els procediments de la cambra en tot moment i continuarà fent-ho", ha assegurat el portaveu.