L'exèrcit de Bielorússia ha iniciat exercicis militars a prop de la ciutat de Brest, prop de la frontera amb Polònia, la capital de Minsk i la regió de Vitebsk, al nord-est del país, segons ha anunciat aquest dijous el ministeri de Defensa bielorús. El país de l'Europa de l'est ha engegat aquest dijous unes maniobres que s'estendran fins al 14 de setembre amb l'objectiu de desenvolupar operacions de combat destinades a alliberar zones temporalment ocupades per "enemics", arran de les tensions a la zona per la invasió d'Ucraïna. "Les maniobres permetran treballar sobre l'execució d'operacions especials de combat per alliberar el territori temporalment capturat per l'enemic", ha dit el Ministeri de Defensa bielorús.

Les maniobres militars es duran a terme sota la supervisió del cap de l'Estat Major de les Forces Armades i el primer viceministre de Defensa, Viktor Gulevich. Així, el Ministeri de Defensa ha incidit que entre les tasques figurarà "recuperar el control de la frontera estatal a les zones de responsabilitat, donar suport aeri a les tropes, assegurar la llei marcial per la força i combatre contra grups i formacions il·legals armades de l'enemic". Segons l'agència BelTA, el principal propòsit de l'exercici és ensenyar als cossos de comandament militars de les forces armades i a altres tropes i formacions militars de Bielorússia una "gestió ininterrompuda de la força mentre es duen a terme les tasques".

Reforçar la seguretat regional

Els agregats militars acreditats al Ministeri de Defensa han estat convidats a supervisar la fase activa de l'exercici. Això ajudarà a garantir la màxima transparència dels simulacres i reforçar la seguretat regional i el cinturó de bon veïnatge. Durant l'exercici, les unitats militars practicaran la realització d'operacions de combat especials per alliberar una zona ocupada temporalment per un enemic, recuperar el control de la frontera estatal a les zones i àrees de responsabilitat, proporcionar suport aeri a les tropes, garantir la llei marcial per la força i lluitant contra els esquadrons d'atac de l'enemic i les formacions armades il·legals.

El ministeri no ha informat quants soldats hi estan implicats, però va dir que "el nombre de tropes que participen en l'exercici de comandament i personal, les armes i equipament militar implicats no supera el nivell subjecte a notificació obligatòria d'acord amb el Document de Viena de 2011".

Putin controla diferents moviments militars

El president de Rússia, Vladímir Putin, supervisa les maniobres militars conjuntes amb la Xina, l'Índia, Bielorússia i Síria. L'operatiu, en què han estat involucrats més de 50.000 efectius, unes 5.000 unitats blindades, 140 avions i 60 navilis, serà clausurat aquesta setmana. Una de les particularitats d'aquestes maniobres és que hi participen països que mantenen relacions complicades entre si. Aquest és el cas de l'Índia i la Xina, que tenen contenciosos fronterers irresolts, o Rússia i el Kazakhstan, que travessen un moment difícil en les relacions. L'Administració dels EUA ha mostrat la seva inquietud per la presència de l'Índia als exercicis militars conjunts amb Rússia, segons ha informat la Casa Blanca.