Les acusacions entre Vladímir Putin, president de Rússia, i Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea (UE) per a Assumptes Exteriors, continuen. Després que el polític espanyol titllés Rússia de "règim feixista", Putin ha aprofitat l'escenari que se li brindava al VII Fòrum Econòmic Oriental de Vladivostok per qüestionar de quina banda estaria Borrell si s'hagués topat amb el cop d'estat de 1936.  "Si ell (Borrell) visqués els anys 1930, com a espanyol que és, a Espanya i escoltés a la part meteorològica la coneguda frase sacramental 'a tot Espanya el cel està clar' que va ser un senyal per a l'inici del cop d'estat pel general Franco, agafaria les armes, però, en quin costat combatria?". 

La pregunta no ha quedat massa estona a l'aire, ja que el mateix president rus s'ha respost: "Al meu entendre, estaria del costat dels colpistes, perquè avui dona suport als mateixos colpistes al territori d'Ucraïna", segons ha recollit El Independiente. Com justifica aquesta afirmació Putin després que les seves tropes irrompessin des del passat febrer en un territori sobirà? Doncs afirmant: "La font principal del poder actual (a Ucraïna) és el cop d'estat del 2014".

Des de la Unió Europea s'ha negat que Borrell titllés de feixista l'Estat rus. El portaveu d'Exteriors de l'Executiu Comunitari, Peter Sano, així ho va declarar davant de mitjans russos: "L'alt representant no ha anomenat així Rússia. El que va fer va ser esmentar la declaració d'un dels membres del Parlament que va utilitzar aquesta expressió". En la seva declaració mencionant a un altre membre del Parlament Borrell va dir: "de moment, no tenim un pla concret de com derrotar la Rússia feixista i el règim feixista". Més que suficient perquè Putin qüestioni en quin bàndol acabaria l'alt representant durant la Guerra Civil. 

Alarmes a Zaporíjia

Putin està fent servir VII Fòrum Econòmic Oriental de Vladivostok per pronunciar-se sobre molts dels fronts oberts que l'Estat rus en especial pel que fa a Ucraïna. Una de les seves postres més destacades és respecte a la central nuclear Zaporíjia, malauradament famosa per les diverses vegades que s'ha trobat en foc creuat per la invasió russa a Ucraïna. La planta ara està sota control rus i l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica de l'ONU (OIEA) la va visitar sota la sospita que la mala gestió i el foc proper fos un problema greu per la seguretat de la zona. Confirmant les seves sospites en un informe, Rússia s'espolsa les responsabilitats, malgrat tenir-ne el control.

El president rus s'ha pronunciat personalment al respecte: "He vist a l'informe que diu que l'OIEA considera necessari retirar equips militars del recinte de la planta. Però al territori de la planta no hi ha equips militars". Putin s'ha mostrat disposat a convidar a la planta ucraïnesa sota control rus a la premsa europea i nord-americana perquè ho comprovin personalment, sempre sota estricta vigilància.