Rússia va iniciar la invasió d'Ucraïna el passat 24 de febrer. Més de sis mesos després, està clar que la guerra ha canviat moltíssimes coses. El dia a dia per als ucraïnesos ha canviat de manera substancial, sobretot a les regions més afectades per la guerra, però també en altres ciutats. On ha canviat la vida també és a Rússia, tot i els intents del Kremlin i de Vladímir Putin per tapar els efectes col·laterals de la guerra. El periodista que va treballar al canal rus RT fins el dia de la invasió Jonny Tickle va marxar el mes de març, però ara ha tornat. I a través d'un fil de Twitter ha volgut posar de manifest alguns canvis que ha notat. 

"Moscou és gairebé com era. El canvi gairebé no es nota. En canvi, han pujat els preus d'algunes coses i hi ha senyals que indiquen que podria anar a pitjor". Es refereix als preus dels restaurants, roba o els preus de viatges. En aquest sentit, destaca que per a la gent rica, el nivell de vida a Moscou és com era abans de la guerra. Les discoteques més exclusives estan obertes. Ara bé, destaca que el preu dels aliments sí que ha pujat. "En els supermercats russos, els preus han pujat. Malgrat tot, no pot ser atribuït directament a les sancions. Rússia ja estava experimentant una inflació en aquests productes abans del 2022, que era un repte per als que vivien fora de la capital". La roba, destaca Tickle, està a preus desorbitats. Les empreses russes han aprofitat per encarir els preus i el fet que no hi hagi competència occidental fa que l'alternativa per comprar roba d'abrigar sigui inexistent. Per esquivar aquests preus, els russos que s'ho poden permetre se'n van fins a Bielorússia per comprar. Bielorússia encara té botigues occidentals i no necessiten un visat especial d'entrada per arribar-s'hi, recorda. 

Una altra de les coses que el periodista destaca que els russos han perdut és la manera de pagar. "He perdut el compte de les vegades que he sortit sense la targeta de crèdit pensant que podria pagar amb Apple Pay", comenta. Ara bé, destaca que la majoria de russos semblen acostumats a això. També recorda que han perdut la majoria de serveis com iCloud o Netflix. I assegura que "tothom a Rússia va servir una VPN (per poder-se connectar). Instagram, que va ser bloquejat, continua essent actiu". Però no tothom té les eines per accedir o connectar-se a una VPN, amb la qual cosa, el periodista insisteix que molta gent està desconnectada. Viatjar, diu, sigui nacionalment o internacionalment s'ha encarit moltíssim. Cal mencionar que, a conseqüència del coronavirus, el turisme intern es va potenciar molt. 

Com ha canviat l'actitud dels russos des que va començar la invasió?

Tickle corrobora que s'ha basat en actituds de russos amb els quals ha pogut interactuar. D'aquesta manera, coneix o ha parlat amb poques persones que donin suport a la invasió russa d'Ucraïna. Sobretot, entre la gent jove que, majoritàriament són els seus contactes. Creu, però, que el suport podria ser més important fora de la bombolla de Moscou. Els avis d'aquests contactes que explica sí que donen suport a la guerra, sobretot després de mirar canals de la televisió estatal. Així, insisteix que els joves a Rússia gairebé no miren la televisió. S'informen a través de Telegram, miren Youtube, Netflix i altres portals. El periodista, però, ressalta en nombroses ocasions que els seus comentaris a Twitter no són universals, sinó més aviat anecdòtics.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, a Vladivostok / Efe