Polònia ha detectat que aquest mes hi ha hagut més de 3.059 intents d'infiltració il·legal a través de la frontera bielorussa, segons dades publicades aquest divendres que recull l'agència Efe. De moment, el país ja acusat a Minsk d'orquestrar una "guerra híbrida" en provocar una onada de migració irregular. I ha dit prou. 

D'aquesta manera, Polònia ha dit que construirà una tanca a la frontera amb Bielorússia per frenar l'afluència de migrants. Altres estats de la Unió Europea, Lituània i Letònia, també han experimentat un fort augment de migrants procedents de l'Orient Mitjà i Àsia. Segons diuen i recull la BBC, aquests serien traslladats en avió fins a Minsk i serien empesos per les autoritats a travessar la frontera. 

alambrado polonia bielorrusia efe

Soldats polonesos instal·len filat a la frontera amb Bielorússia / Efe

La Unió Europea ja ha acusat Bielorússia de fer servir els migrants com a arma o resposta a les sancions. Minsk ho nega. Les sancions van caure al país per la repressió del president bielorús, Alexander Lukaixenko, contra els manifestants i la detenció d'un periodista dissident que viatjava en un vol de Ryanair que va ser obligat a aterrar a Minsk. 

Demanen a l’ONU que intervingui

La cosa, però, va més enllà. Dilluns passat, els primers ministres de Polònia Lituània, Letònia i Estònia van demanar a les Nacions Unides que intervinguessin en una disputa amb Bielorússia sobre la migració. En una declaració conjunta, que recull el mateix portal britànic, els quatre països van dir que "la qüestió de l'abús de migrants" hauria de plantejar-se al Consell de Seguretat de l'ONU, un organisme internacional de manteniment de la pau. 

I va ser més tard, que el ministre de defensa de Polònia, Mariusz Blaszczak, va manifestar a través de les xarxes socials que construiria una tanca sòlida de 2,5 metres d'alçada a la frontera amb Bielorússia. "Aviat presentaré els detalls de la participació addicional de les forces de seguretat", va ressaltar a través de Twitter. 

Ara per ara, ja són 900 els soldats que ajuden a la guàrdia fronterera, una frontera que té uns 400 quilòmetres d'extensió. La BBC també compara les dades d'enguany amb les de l'any passat. La setmana passada, es van notificar 1.935 persones. D'aquestes, 1.175 ja haurien estat retornades i 760 han estat enviats a centres de migrants. En tot l'any 2020, només es van detectar 122 persones que intentessin travessar la frontera de manera il·legal. 

Què diu Bielorússia?

Dilluns mateix, Lukaixenko va acusar Polònia d'encetar un "conflicte fronterer" i de violar territori bielorús. A més, ja ha advertit diverses vegades que les autoritats del país, no impediran als migrants il·legals travessar la frontera cap a països de la Unió Europea. 

 

 

Imatge principal: soldats polonesos a la frontera entre Polònia i Bielorússia / Efe