El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha sumat a la crida internacional perquè Israel abandoni els plans d'un assalt militar contra la ciutat de Rafah, al sud de Gaza, després d'una ferotge operació de rescat dels ostatges que hauria matat desenes de palestins. Parlant amb el rei Abdullah de Jordània a la Casa Blanca, Biden ha dit "una operació militar important a Rafah no hauria de dur-se a terme sense un pla creïble per a garantir la seguretat i el suport de més d'un milió de persones refugiades allà". "Moltes persones han estat desplaçades diverses vegades fugint de la violència cap al nord i ara estan atrapades a Rafah, exposades i vulnerables. Necessiten ser protegides", ha afirmat. En aquest sentit, Biden ha posat de manifest que els EUA han estat treballant "dia i nit" en els esforços per acordar una treva de sis setmanes en els combats entre Israel i Hamàs, com un trampolí cap a un alto el foc més prolongat en el temps. "Els elements clau estan sobre la taula", malgrat que ha reconegut també que hi ha forats en blanc. 

El rei Abdullah també s'hauria fet ressò de la crida de Biden a un alto el foc ampli. "No ens podem quedar de braços plegats i deixar que això continuï", ha destacat. “Necessitem un alto el foc durador ara. Aquesta guerra s'ha d'acabar”. Aliè a tot això, Benjamin Netanyahu, el primer ministre israelià, ha felicitat els soldats que van muntar el dramàtic rescat de dos ostatges israelians a la ciutat, on més d'un milió de palestins han fugit a la recerca de refugi, i l'ha descrit com una “operació perfecta” . L'exèrcit israelià ha llençat atacs aeris contra edificis propers per recolzar el rescat, matant almenys 67 palestins. Hamàs també hauria dit més tard que altres ostatges israelians també han mort al bombardeig.

Un milió de refugiats palestins temen els atacs d'Israel a Rafah

El pànic i la desesperació fa dies que corren per Rafah. El miler de ciutadans, que està refugiat a la ciutat al sud de la Franja de Gaza, espera sense poder fer massa més que això, que arribi l'ofensiva d'Israel. Estan atrapats i la majoria ja han patit diversos desplaçaments des del 7 d'octubre. Intensos bombardejos durant la nit ja han impedit el descans i només han afegit tensió, nervis i més por. Es creu que un milió de persones van arribar fins a Rafah buscant refugi, però l'únic que els ha abraçat fins ara és la por de nous atacs. 

Dilluns es creu que les forces israelianes van matar uns 67 palestins durant els bombardejos intensos, i en serien 100 segons l'agència de notícies palestina Wafa. Les xifres són difícils de comprovar en la situació actual. Sigui com sigui, els atacs per rescatar dos ostatges israelians van ser tan intensos, que la majoria de la població creia que havia començat una operació especial israeliana, segons constata el The Guardian. 

Almenys la meitat dels 2,3 milions d'habitants de Gaza està amuntegada a Rafah, una ciutat que anteriorment allotjava una fracció d'aquesta quantitat. Alguns han trobat un espai cada vegada menor a cases, hospitals o altres edificis, mentre que altres s'apinyen en refugis i tendes de campanya improvisats i milers dormen als carrers.

Una massacre a Rafah

Netanyahu va sol·licitar la setmana passada plans per a un assalt terrestre a Rafah, juntament amb un pla “per evacuar la població”, al qual va seguir dos dies després el president nord-americà, advertint al primer ministre israelià que no llancés cap operació” sense un pla creïble i executable” per a la seguretat dels qui s'hi refugien. El Ministeri d'Afers Estrangers palestí ha dit aquest dilluns que el nombre de morts pels atacs demostrava les advertències sobre "les conseqüències catastròfiques" d'un atac. L'exèrcit israelià no va respondre quan se'l va contactar per comentar si tenia intenció de proporcionar un pas segur als que eren a Rafah. Malgrat tot, ha continuat bombardejant aquesta nit passada. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!