Israel ha dut a terme una operació de forces especials que ha alliberat dos ostatges israelians a Rafah mentre atacava la ciutat del sud. Els funcionaris de salut locals del Ministeri de Salut de Gaza dirigit per Hamàs diuen que els atacs aeris de dilluns aviat han matat 37 persones i n'han ferit desenes. El bombardeig va provocar un pànic generalitzat a Rafah, ja que la gent encara dormia quan ha començat, segons residents contactats per Reuters mitjançant una aplicació de xat. Alguns temien que Israel hagués iniciat la seva ofensiva terrestre a Rafah.

Avions, tancs i vaixells israelians han participat en els atacs, i segons els residents, dues mesquites i diverses cases haurien estat capturades. Una operació conjunta de les Forces de Defensa d'Israel (FDI), el Servei Nacional de Seguretat Shin Bet d'Israel i la Unitat Especial de Policia a Rafah han alliberat Fernando Simon Marman, de 60 anys, i Louis Hare , de 70, ha dit l'exèrcit israelià.

Qui són els ostatges alliberats?

S'ha dit que els dos ostatges, que van ser segrestats per Hamàs al quibuts Nir Yitzhak durant els atacs del 7 d'octubre, es troben en bones condicions i han estat portats al Complex Mèdic Tel Hashomer, ha dit l'exèrcit.

"Va ser una operació molt complexa", ha dit el portaveu militar israelià, tinent coronel Richard Hecht. “Fa molt de temps que treballem en aquesta operació. Estàvem esperant les condicions adequades”, ha informat Reuters.

Els ostatges estaven retinguts al segon pis d'un edifici que ha estat atacat amb una càrrega explosiva durant l'atac, en què es van produir intensos intercanvis de trets amb els edificis circumdants, ha dit Hecht. Alhora, s'ha dut a terme un atac aeri per poder retirar les forces, ha afirmat.

El president nord-americà, Joe Biden, ha dit diumenge al primer ministre Benjamin Netanyahu que Israel no hauria de llançar una operació militar completa a Rafah sense un pla creïble per garantir la seguretat d'aproximadament un milió de persones refugiades allà, va dir la Casa Blanca.

Hamàs acusa Israel d'una “massacre”

Per la seva banda, Hamàs ha acusat aquest dilluns Israel d'haver comès una "massacre contra civils desarmats" a Rafah, a l'extrem meridional de la Franja de Gaza on hi ha més d'un milió de civils desplaçats, durant l'operació de rescat aquesta matinada de dos ostatges israelians.

"L'atac perpetrat aquesta nit per l'exèrcit d'ocupació nazi a Rafah i les seves horribles massacres contra civils desarmats, inclosos nens, dones i gent gran desplaçats, que fins ara ha causat més de 100 màrtirs, és una continuació del genocidi i intents de desplaçament forçat contra el nostre poble palestí”, ha indicat el grup islamista en un comunicat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!