El govern dels Estats Units, encapçalat pel president Joe Biden, ha acordat amb les grans tecnològiques nord-americanes fomentar un desplegament “segur” de la intel·ligència artificial (IA). Set empreses multinacionals estatunidenques, entre les quals es troben les referents del sector, s’han compromès a que l’avanç de la indústria sigui “transparent” i “protegeixi els drets dels americans”. Es tracta d'Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta (matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp), Microsoft i Open AI (creadora de ChatGPT). Entre d’altres mesures, han remarcat que tots els productes amb intel·ligència artificial es provaran “internament i externament” abans d’entrar al mercat, i que les empreses compartiran informació amb la indústria i govern sobre riscos. Com també ha demanat la Comissió Europea, els continguts generats amb IA s’hauran d’etiquetar clarament. L'acord, però, és de compliment voluntari

L’acord entre l’administració Biden i les tecnològiques també preveu que les companyies inverteixin en ciberseguretat i per evitar filtracions internes dels productes amb intel·ligència artificial, especialment tenint en compte que només han de ser accessibles quan tots els riscos de seguretat s’hagin considerat.  “Les empreses es comprometen a facilitar a tercers descobertes de vulnerabilitats dels sistemes d’intel·ligència artificial”, indica el pacte, que remarca que avisar de les vulnerabilitats permetrà “resoldre-ho ràpid”.  Un altre dels elements centrals de l’acord és garantir la “confiança” de la ciutadania en la IA. En aquest sentit, les empreses es comprometen a deixar clar als usuaris quan un contingut està generat per intel·ligència artificial. “Això permetrà que floreixi la creativitat amb IA, però reduirà els perills de fraus i decepcions”, indiquen des de la Casa Blanca. 

Les empreses hauran també d’informar de les “capacitats, limitacions i àrees d’ús apropiat i inapropiat” de les seves tecnologies d’intel·ligència artificial. La Casa Blanca demana a les tecnològiques que se centrin també en sistemes d’IA que “ajudin a resoldre els principals reptes de la societat”, com la prevenció del càncer o la reducció del canvi climàtic. Així mateix, també les insta a fer recerca per evitar els riscos que poden generar, en matèria de discriminació, informació esbiaixada o vulneració de la privacitat.

"Un pas prometedor"

Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft i OpenAI, totes companyies tecnològiques que estan desenvolupant tecnologies de IA, s'han compromès a adoptar "de manera immediata" mesures per a assegurar que "la innovació no es produeix a costa dels drets i seguretat dels estatunidencs", segons ha assenyalat la Casa Blanca en un comunicat. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha declarat després de l'anunci que el compromís de les set companyies "és un pas prometedor", però que és necessari més treball davant el potencial i risc que la nova tecnologia suposa. 

Biden reconeix que està "sorprès" dels canvis que en els pròxims anys la IA suposarà per a l'economia, la ciència i la societat. "Veurem més canvis tecnològics en els pròxims deu anys, o en menys anys, que els que hem experimentat en els passats 50. Francament, això ha estat una revelació sorprenent per a mi", ha afirmat. El president estatunidenc també ha insistit en la necessitat que el Congrés aprovi lleis, amb el suport de demòcrates i republicans, per a la protecció de les dades dels ciutadans. "Hem d'estar vigilants davant les amenaces que les noves tecnologies poden suposar a la nostra democràcia i els nostres valors", ha conclòs.

Coordinació mundial i paper de l'ONU

L'Administració de Biden també ha afirmat que treballa perquè els compromisos voluntaris de les companyies estatunidenques es tradueixin en un "sòlid marc internacional que governi el desenvolupament i ús de la IA" i ha anunciat que ja ha mantingut consultes amb països com el Brasil, el Canadà, Corea del Sud, França, Alemanya, l'Índia, Israel, el Japó, Mèxic i el Regne Unit.  Des que OpenAI va llançar al públic el sistema xatbot d'IA ChatGPT, científics, polítics i filòsofs, així com organitzacions de defensa dels drets humans, han advertit de l'amenaça que la IA pot suposar per a la humanitat. El dimarts, els països membres del Consell de Seguretat de l'ONU van destacar els perills d'una aplicació militar de la intel·ligència artificial. En aquest sentit, el secretari general de l'ONU, António Guterres, va reiterar que el futur desenvolupament de la IA ha d'estar "governat" per una entitat dependent de Nacions Unides.

La UE celebra l'acord 

La vicepresidenta executiva de la Comissió Europea (CE) encarregada de la digitalització, Margrethe Vestager, ha celebrat aquest divendres que les grans empreses tecnològiques estatunidenques hagin acceptat les mesures de seguretat sobre el desenvolupament d'intel·ligència artificial propostes per la Casa Blanca. "Els compromisos voluntaris anunciats per grans desenvolupadors de models de IA amb el president dels Estats Units avui són un primer pas benvingut", ha expressat la política danesa en el seu perfil de Twitter. Vestager ha afegit que es treballarà sobre això per a avançar cap a "un codi de conducta internacional més complet amb socis afins". També ha assenyalat que es necessiten "amb urgència" normes jurídicament vinculants sobre la intel·ligència artificial a la Unió Europea.