Comencen a arribar les primeres restriccions a l'ús del ChatGPT. Itàlia ha ordenat aquest divendres el bloqueig "amb efecte immediat" de la tecnologia d'intel·ligència artificial ChatGPT, de la tecnològica estatunidenca OpenAI. Les autoritats italianes l'acusen de no respectar la llei de protecció de dades dels consumidors i de no complir el reglament europeu de protecció de dades. El Garant italià per a la Protecció de Dades Personals ha informat que s'ha iniciat una investigació, i mentrestant, es mantindrà el bloqueig fins que ChatGPT "no respecti la disciplina de la privacitat". No són les primeres crítiques que rep el ChatGPT, desenvolupat per OpenIA dels Estats Units, on diverses organitzacions també han reclamat la seva suspensió per ser contraris a aquests experiments amb intel·ligència artificial (IA). 

La mesura s'ha iniciat a conseqüència d'una pèrdua de dades que es va patir el passat 20 de març pel ChatGPT. Els responsables italians es refereixen a la violació de "converses dels usuaris i informació relativa al pagament del servei per part dels abonats". 

Pena de multa de fins a 20 milions d'euros

El Garant italià denuncia que la startup OpenAI no ha proporcionat mai informació sobre el tractament de les dades dels usuaris. A més, també destaquen que no existeix un base legal que justifiqui la recollida i emmagatzematge massiu de dades personals, amb la finalitat d'entrenar els algorismes subjacents al funcionament de la plataforma. A banda, assenyalen que el ChatGPT sovint retorna respostes amb errors i "fa un tractament inexacte de les dades personals". 

El qüestionable tractament que fan de les dades dels usuaris no és l'únic problema que destaquen, sinó també el tema dels menors. Malgrat que el ChatGPT està dirigit per a menors de 13 anys, no existeix cap filtre per controlar l'edat dels usuaris que l'utilitzen, i per tant les autoritats italianes consideren que aquesta exposició als menors a "respostes absolutament inadequades pel que fa al seu grau de desenvolupament i autoconeixement”. Els diaris italians apunten que com OpenIA no disposa d'oficina a la Unió Europea, té designat un representant que ara té 20 dies per respondre al Garant i explicar com es proposa avançar per resoldre el problema. Sota pena de multa de fins a 20 milions d'euros o fins al 4% de la facturació global anual.

Què és el ChatGPT?

El ChatGPT és un sistema de xat basat en el model de llenguatge per intel·ligència artificial GPT-3, desenvolupat per l'empresa OpenAI. És un model amb més de 175 milions de paràmetres, i entrenat amb grans quantitats de text per fer tasques relacionades amb el llenguatge, des de la traducció fins a la generació de text.

És capaç de respondre a qualsevol cosa que li demanis, i de fer moltes coses que li sol·licitis. Es tracta d'una intel·ligència artificial que està entrenada per mantenir converses, de manera que només has de fer-li preguntes de manera convencional i les entendrà. El que sorprèn més d'aquest xat és que és capaç de donar-te unes respostes molt encertades i completes, fins i tot de diversos paràgrafs. A més, en aquestes respostes és capaç d'expressar-te de manera natural i amb informació molt exacta, la qual cosa fa molt complicat distingir que el text ha estat generat per IA.