El Parlament Europeu ha defensat aquest dimarts posar límits a l'ús de la intel·ligència artificial davant els "riscos" que pot suposar pels drets humans i la democràcia. Els eurodiputats han advertit del perill d'aquesta tecnologia en un debat al ple abans que la cambra fixi la seva posició negociadora amb el Consell per tirar endavant una normativa sobre intel·ligència artificial, segons informa l'ACN. En aquesta línia, han assegurat que no es deixaran "influir" ni per grans empreses ni per governs que busquin rebaixar l'impacte la norma.

"La intel·ligència artificial té riscos per a la democràcia dels nostres països. Batallarem per defensar aquest enfocament", ha afirmat Brando Benifei, un dels ponents, durant el ple. Per la seva part, la vicepresidenta de la Comissió Europea Margrethe Vestager ha demanat crear una llei que generi "confiança" en la tecnologia per part de la població i que sigui d'utilitat. Així, Vestager ha qualificat d'"històrica" la normativa comunitària sobre la intel·ligència artificial i ha proposat que "s'utilitzi de manera positiva".

També ha intervingut el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, que ha defensat que la Unió Europea (UE) és "el sistema democràtic amb més capacitat" de fer una regulació "equilibrada", "transparent" i "proporcionada" sobre intel·ligència artificial. "Cal estimular la innovació mantenint els drets humans al centre", ha afegit.

A banda, en el debat han participat membres dels diferents comitès que han col·laborat en la redacció de la nova llei. Tots ells han defensat que "la intel·ligència artificial no ha d'erosionar la democràcia" i han apuntat que és una tecnologia que no ha de servir per "espiar", sinó per impulsar la innovació.

Un debat sobre intel·ligència artificial

Precisament, aquest mateix dimarts s'ha celebrat un debat sobre intel·ligència artificial a Barcelona. En concret, la sessió ha tingut lloc a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i ha comptat amb la participació del científic i expert en ètica del Comitè Europeu de Protecció de Dades Alessandro Mantelero, que ha defensat la "importància" que la IA estableixi avaluacions basades en l'impacte als drets humans. 

La jornada, organitzada per l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), buscava abordar quin impacte tenen les tecnologies d'alt risc com la intel·ligència artificial sobre els drets humans. Segons ha especificat Mantelero, que també és membre del Consell Europeu de Recerca, del Comitè d'Ètica de la Universitat Politècnica de Torí (Itàlia) i professor de Dret Privat en aquesta mateixa universitat, aquesta avaluació pot ser "una solució per mitigar-ne les conseqüències" sobre els drets humans al món digital.

El científic també ha parlat sobre la regulació de la protecció de dades que s'ha de fer a la intel·ligència artificial, que per a Mantelero ha de coordinar-se amb les regulacions ja vigents en altres àmbits de la tecnologia. Pel que fa a la proposta de la futura llei europea d'intel·ligència artificial, ha defensat que la regulació que proposa la Unió Europea no mostra unes mesures tan estrictes com amb la regulació de la protecció de dades ja aprovada.