Les eines basades en la intel·ligència artificial com el ChatGPT, propietat de l'empresa OpenAI, fa servir textos preexistents per desenvolupar les seves respostes automatitzades. És a dir, que furga entre milers de documents per aprendre i poder respondre les ordres de l'usuari que el fa servir. Però, que passa amb aquests textos o documents que són la matèria primera d'aquestes eines? Doncs, no es troben circulant lliurement per internet, alguns tenen copyright i aquí neix el conflicte. Els escriptors Paul Tremblay i Mona Awad han demandat OpenAI al·legant que la companyia fa un mal ús de la seva obra en entrenar el seu popular ChatGPT. 

Els dos autors sostenen que el ChatGPT ha extret dades copiades de milers de llibres sense el permís dels seus autors. És a dir, que aquesta tecnologia s'hauria alimentat de biblioteques pirates. Com sospiten que pot ser així? Perquè el xat podia generar resums "molt precisos" dels seus llibres, fet que relacionen que hagin estat utilitzats per l'entrenament de la màquina. 

Més problemes legals per OpenAI: demanda col·lectiva

OpenAI va ser demandada a Califòrnia (EUA) per violar la privadesa de milions d'usuaris Internet i els drets d'autor. La demanda va ser presentada fa un parell de setmanes i publicada a la pàgina oficial del bufet d'advocats Clarkson, que va afirmar que volen representar "gent real la informació del qual ha estat robada i desviada comercialment de manera inapropiada per crear aquesta tecnologia molt poderosa".

En el seu escrit, s'acusa OpenAI de "robar informació privada" centenars de milions d'internautes, entre ells menors de totes les edats, amb la finalitat de millorar i desenvolupar tecnologia amb ànim de lucre. El cas se centra principalment en l'apogeu de les eines d'intel·ligència artificial (IA) "generativa", com els xatbots (ChatGPT) i els generadors d'imatges que creen contingut original a partir de dades existents extretes d'internet. Aquests instruments es nodreixen d'informació originada per humans, com ara converses privades i dades mèdiques, obtingudes en molts casos sense el consentiment d'ús dels seus creadors.

La demanda assenyala la necessitat d'una "intervenció legal immediata" que protegeixi els interessos i els valors humans davant l'amenaça que presenta la IA d'"explotar els éssers humans sense tenir en compte el seu benestar o consentiment". A més, destaca que, si no hi ha una regularització d'aquestes tecnologies, experts ja entreveuen un escenari catastròfic que podria culminar en l'eliminació de l'espècie humana "com a amenaça per als seus objectius".