El secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha advertit els líders mundials en la cerimònia inaugural de la 26a Conferència Mundial pel Clima que si no aturen l'escalfament global, "aquest ens aturarà a nosaltres". Guterres ha estat molt contundent en el seu discurs i ha llançat un missatge d'alerta: "Prou de fer servir la natura com un vàter".

Paral·lelament, el secretari general de les Nacions Unides ha aprofitat en la seva intervenció en aquesta cimera per indicar que, si no surt un compromís ambiciós per revertir el canvi climàtic, tots els països "hauran de revisar anualment els seus plans climàtics".

António Guterres ha demanat a la comunitat internacional que eviti "cavar la nostra pròpia tomba" perquè ara "és el moment de dir prou, prou d'atemptar contra la biodiversitat, prou de matar-nos a nosaltres mateixos amb carboni".

Objectiu: reduir les emissions de CO2 al 45% per 2030

Guterres també ha posat deures als líders mundials en el seu discurs i els ha urgit a comprometre's a reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) en, almenys, un 45% l'any 2030. Un altre dels compromisos que ha demanat el secretari general de l'ONU és "mantenir viu l'objectiu de baixar la temperatura 1,5 graus".

El màxim mandatari de les Nacions Unides considera que cal acabar amb "la nostra addicció als combustibles fòssils, que està portant la humanitat al límit". Encara que sosté que "els recents anuncis climàtics poden fer la impressió que estem donant-li la volta, això és una il·lusió perquè el planeta es dirigeix cap a un increment de les temperatures de 2,7 graus a finals del segle XXI".

Guterres apunta que "ens estem acostant cap a una catàstrofe, perquè en el millor dels escenaris les temperatures pujaran per damunt dels 2ºC". El secretari general de l'ONU opina que hi ha un "dèficit de credibilitat i un superàvit de confusió sobre la reducció d'emissions, amb diferents objectius i diverses mètriques".

COP26: revisió dels Acords de París

Aquest dilluns ha arrencat la 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26), una cimera que té lloc a Glasgow i que s'allargarà fins al proper 12 de novembre. En aquest espai, es preveu que la comunitat internacional revisi l'evolució dels Acords de París de l'any 2015 i s'assoleixin nous compromisos per revertir l'increment de la temperatura arreu del món.

Hi participen més de 120 líders del planeta per parlar de l'emergència i crisi climàtica. Alguns dels assistents són el president dels Estats Units, Joe Biden; el president de França, Emmanuel Macron o la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel. Les grans absències les protagonitzen Vladímir Putin (president de Rússia), Xi Jinping (president de la Xina) i Jair Bolsonaro (president del Brasil).

 

Imatge principal: El secretari general de l'ONU, António Guterres, en el seu discurs a la COP26. EFE.