El president dels Estats Units, Joe Biden, ha afirmat que la seva memòria "està bé" després que el fiscal especial, Robert Hur, conclogués hores abans que el mandatari va retenir intencionadament documents classificats de la seva època com a vicepresident, però decidís no presentar càrrecs en contra seu. Al document emès pel fiscal després de la investigació, aquest assegurava que Biden va mostrar una "memòria significativament limitada" durant els interrogatoris que se li van fer el 2023.

Davant d'això, Biden ha contestat en una roda de premsa improvisada a última hora des de la Casa Blanca que la seva memòria es troba en bones condicions, conscient que el factor de la seva edat (81 anys) i els seus lapsus en públic podrien llastar la seva reelecció en els comicis presidencials de novembre. "Tinc bones intencions, i soc un home gran, i sé perfectament què dimonis estic fent", ha afegit Biden davant de la pregunta d'un periodista de Fox News sobre això.

Un altre lapsus fa caure els seus arguments

Tanmateix, part del seu argument ha caigut en sac foradat quan, en un punt d'aquesta intervenció, concretament des de la sala per a recepcions diplomàtiques de la Casa Blanca, ha confós el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, amb el d'Egipte, Abdelfatah al Sisi.

Biden ha estat objecte d'investigació des que fa un any es van trobar al seu domicili de Delaware i en una oficina privada documents classificats de l'època en què va ser vicepresident de Barack Obama (2009-2017). Els documents van ser trobats pels advocats de Biden el novembre i el desembre de 2022, i lliurats immediatament als Arxius Nacionals, l'organisme que ha de protegir-los, després de la qual cosa el Departament de Justícia va obrir una investigació. "La nostra investigació va descobrir proves que el president Biden va retenir i va divulgar voluntàriament material classificat després de la seva vicepresidència, quan era un ciutadà privat", s'especificava al document.

"No vaig infringir la llei. I punt"

Tanmateix, en la compareixença d'aquest dijous, Biden ha insistit en la seva innocència: "No vaig infringir la llei. I punt". Encara que ha reconegut: "Assumeixo la responsabilitat per no haver revisat exactament el que el meu personal estava fent. Entraven i sortien. Algunes coses van aparèixer al meu garatge, d'altres van sortir...". Hur havia esgrimit que processar a Biden a causa d'aquest cas era "injustificat segons la nostra consideració dels factors agreujants i atenuants" i havia detallat que les proves "no estableixen la culpabilitat" del president "més enllà de tot dubte raonable".

Ha estat llavors quan el fiscal especial ha posat èmfasi en la "memòria" del president i fins i tot ha revelat que no recordava les dates en les quals va ocupar la vicepresidència i va tenir dificultats per recordar la data de la mort del seu fill Beau el 2015. "Com dimonis s'atreveix a plantejar això?", ha conclòs avui Biden de forma vehement.

L'expresident Donald Trump (2017-2021), precandidat republicà a les eleccions del proper novembre, també va ser investigat per retenir documents oficials a la seva mansió de Florida i va ser imputat de 40 càrrecs ja que durant mesos es va negar a lliurar-los.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!