El fiscal especial Robert Hur ha conclòs que el president dels Estats Units, Joe Biden, va retenir intencionadament documents classificats de la seva època com a vicepresident, però ha decidit no presentar càrrecs. "La nostra investigació va trobar proves que el president Biden va retenir i divulgar intencionadament materials classificats després de la seva vicepresidència quan era un ciutadà privat", ha expressat Hur en un informe publicat aquest dijous. Amb tot, el fiscal ha conclòs que no hi ha justificació suficient per presentar càrrecs contra el president. Ha explicat que les proves "no estableixen la culpabilitat" del president "més enllà de qualsevol dubte raonable", i l'equip del fiscal ha apuntat que processar Biden seria "injustificat segons la nostra consideració dels factors agreujants i atenuants" establerts a les polítiques d'enjudiciament del Departament de Justícia.

La mala memòria de Biden fa saltar les alarmes

Biden ha estat objecte d'investigació des que fa un any es van trobar al seu domicili de Delaware i en una oficina privada documents classificats de l'època en què va ser vicepresident de Barack Obama (2009-2017). Al document, el fiscal explica que Biden va mostrar una "memòria significativament limitada" durant els interrogatoris que se li van fer el 2023. Fins i tot relata que el president no recordava les dates en què va ocupar la vicepresidència i va tenir dificultats per recordar que en l'any 2015 va ser quan va morir el seu fill Beau.

En resposta a la publicació de l'informe, Biden ha publicat un comunicat en què ha celebrat no haver estat imputat. "Estic agraït de veure que han arribat a la conclusió que sempre vaig creure que arribarien: que no es presentarien càrrecs en aquest cas i que l'assumpte ja està tancat", ha afirmat. El president no ha fet cap menció a les al·lusions del fiscal sobre la seva manca de memòria, però ha detallat que s'ha fet una "exhaustiva investigació que anava més de 40 anys enrere, fins als 1970, quan era un jove senador". Biden també ha apuntat que va haver de declarar durant cinc hores seguides en dos dies seguits, el 8 i 9 d'octubre, tot just l'endemà que Hamàs hagués atacat Israel. "Em prenc aquests problemes seriosament i això ningú ho ha posat mai en dubte", ha reblat. 

Els documents classificats van ser trobats pels advocats de Biden al novembre i desembre de 2022, i lliurats immediatament als Arxius Nacionals, l'organisme que els ha de resguardar, i després el Departament de Justícia va obrir una investigació. L'expresident Donald Trump (2017-2021), precandidat republicà a les eleccions del novembre que ve, també va ser investigat per retenir documents oficials a la seva mansió de Florida i va ser imputat de 40 càrrecs, ja que durant mesos es va negar a lliurar-los. Segons la informació que s'ha fet pública, les dues investigacions són molt diferents perquè el nombre de documents en qüestió a la investigació de Biden ronda els 20, mentre que Trump suposadament va retenir il·legalment 300 documents, que van haver de ser recuperats en una batuda de l'FBI.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!