La Bella és de Sant Petersburg, i de moment, encara hi viu. La van fer fora de la feina perquè va penjar un post a Facebook que donava suport a Ucraïna. "No em sento gens a gust ni còmoda amb aquesta guerra. Ni tan sols m'hi puc referir com a 'operació militar especial'. Estimo Ucraïna moltíssim i em fa molt de mal veure tot això". En conversa amb ElNacional.cat, constata que la majoria dels seus amics estan en contra de la guerra. "Alguns han marxat de Rússia, alguns se n'han anat perquè, si no, podrien perdre la seva feina. La majoria treballen en el sector tecnològic". I mentre té el suport d'algunes de les seves amistats, la guerra l'ha confrontat amb la seva família. "Els meus pares no comparteixen el meu punt de vista, són grans, han crescut a l'URSS i la seva manera de pensar és diferent".

Tot i això, la propaganda russa fa molt. "Miren la televisió i es creuen tot el que veuen als canals de notícies russos. El principal canal escampa propaganda sobre els beneficis d'aquesta 'operació militar especial' per al país. He intentat convèncer-los diverses vegades, però no ha funcionat. Ara intentem evitar el tema. Amb qui he tallat completament la meva relació, és amb el meu germà, que dona suport obertament a l'exèrcit rus". 

Li preguntem què va passar amb el post a Facebook i la seva feina. "Vaig penjar una foto del meu viatge a Ucraïna el 2019 i vaig escriure algunes paraules d'amor i suport a la gent d'Ucraïna. El meu cap em va donar un ultimàtum: o esborres el missatge o te'n vaig de la companyia. Vaig negar-me a esborrar-lo i vaig firmar una carta de renúncia". Des d'aleshores no ha trobat feina, però no creu que sigui per la publicació a les seves xarxes socials. "És difícil trobar feina a Rússia, hi ha molta desocupació". Si bé ha considerat l'opció d'abandonar el país, de moment no té una estratègia ni un pla específic. En interessa saber també, si el nivell de suport a la guerra o d'estar-hi en contra, té alguna cosa a veure amb la ciutat o lloc de residència. "Crec que no depèn d'una regió específica. Un amic meu de Vladivostok (a l'altra banda del país) i els seus amics i col·legues estan profundament en contra d'aquesta guerra. Crec que té més a veure amb l'entorn social o cultural de la persona". 

Arrestada per participar en una manifestació

"Si estàs en contra d'aquesta guerra, els teus drets constitucionals són vulnerats des del primer moment. No pots escriure sobre el tema, no en pots parlar i ni tan sols pots portar mitjons de color blau i groc (colors de la bandera d'Ucraïna)", descriu Bella. El passat 6 de març, explica, hi va haver una trobada contra la guerra d'Ucraïna i tothom que hi va participar va ser arrestat. Ara, té un judici pendent. Li demanem més informació sobre aquest tema. "Hi va haver una trobada, que es va anunciar per un canal de Telegram. La policia va ser informada d'aquesta protesta i van arrestar tothom que estava prop de l'estació de metro Gostiny Dvor. Ens van posar en una furgoneta i ens van portar a una comissaria. Després de 5 hores ens van dir que podíem marxar, però que l'endemà ens hauríem de presentar al jutjat". I continua. "Em van multar amb 10.000 rubles (161,59 euros)". I què passa si no tens els diners? "Si no ho pago a temps, la multa serà al doble. Segurament els meus comptes bancaris seran intervinguts. Sincerament, el nostre sistema penitenciari està tan sobrecarregat que crec que no m'embargarien els comptes per 10.000 rubles de multa". 

Preguntada per com vol que ens referim a ella a l'article, ens diu que podem posar les seves dades. "No tinc res a amagar. Potser d'aquesta manera, la gent a Europa no considerarà que tots els russos som monstres. Molts de nosaltres no estem d'acord en les accions que està duent a terme l'exèrcit ni el nostre govern. Però, senzillament, no se'ns està permès parlar-ne". 

 

Imatge principal: Bella, de 33 anys, en una plaça de Sant Petersburg / Cedida