La xifra de morts pels terratrèmols a Turquia i Síria continua augmentant. L'últim recompte d'aquest dimarts assenyalava que més de 7.600 persones ja han perdut la vida i gairebé 35.000 han resultat ferides a causa dels devastadors sismes d'aquest dilluns. A Turquia, epicentre dels terratrèmols de magnitud 7,7 i 7,8, les autoritats ja parlen de 5.434​ morts i més de 31.200 ferits. Davant la catàstrofe, el govern turc ha declarat tres mesos d'estat d'emergència en les deu províncies afectades. Pel que fa a Síria, immersa també en una guerra civil des de fa més d'una dècada, hi ha almenys 1.712 víctimes, mentre que els ferits s'eleven a més de 3.700. Les tasques de rescat continuen amb intensitat, amb la preocupació que encara hi hagi centenars o, fins i tot, milers de persones atrapades sota les runes dels edificis.

Estat d'emergència a Turquia

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat aquest dimarts l'estat d'emergència durant tres mesos a les deu províncies que s'han vist afectades pels terratrèmols registrats dilluns. "Amb l'autoritat que ens confereix l'article 119 de la Constitució, hem decidit declarar l'estat d'emergència", ha afirmat el president turc des del Centre de Coordinació d'Informació Estatal a la capital, Ankara. "Completarem ràpidament els procediments presidencials i parlamentaris sobre la decisió, que cobrirà les deu províncies afectades pels terratrèmols i que durarà tres mesos", ha detallat.

"Estem fent front a un dels desastres més grans no només en la història de la República, sinó també de la regió i del món", ha dit Erdogan. "El nostre consol més gran és que més de 8.000 ciutadans han estat rescatats fins ara entre la runa", ha afegit el president. 

A banda, ha informat que les autoritats han enviat 54.000 tendes de campanya i 102.000 llits, així com d'altres materials, a la zona devastada. "El nostre estat ha començat a treballar a les zones de desastre amb totes les seves institucions, personal, intermediaris i esperit de mobilització", ha destacat el mandatari, segons ha recollit l'agència estatal turca de notícies, Anatòlia. El president turc ha revelat que el seu govern ja ha mobilitzat 100.000 milions de lires turques (prop de 4.960 milions d'euros), mentre que més de 53.000 persones treballen en les tasques de cerca i rescat. "Una xifra que augmenta cada hora amb equips de Turquia i de l'estranger", ha subratllat. 

Primera ajuda de l'ONU

La majoria de països s'estan bolcant per ajudar Turquia i Síria després dels terratrèmols, enviant diners d'ajuda humanitària i equips de rescat. De fet, l'ONU ja ha anunciat una primera ajuda de 25 milions de dòlars, procedents del Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides. Aquests diners estan destinats, precisament, a actuar immediatament davant d'aquest tipus de crisis. "Mentre la gent de la regió lluita amb les devastadores conseqüències d'aquesta tragèdia, els volem dir que no estan sols", ha afirmat el cap humanitari de l'organització, Martin Griffiths.