Els dos terratrèmols que van colpejar Síria i Turquia el passat dilluns tenien una potència similar, els seus epicentres estaven separats per uns 80 quilòmetres i amb només unes hores de diferència. Tot plegat podria deure's a un "inusual" fenomen sísmic conegut com a doblet que provoca divisió entre els experts.

🔴 Terratrèmol a Turquia i Síria, segueixen les tasques de rescat | DIRECTE

Per ara, els especialistes no coincideixen en la definició del mateix i tampoc a considerar que el primer tremolor (d'una magnitud de 7,8 graus i prop de la ciutat de Gaziantep) i el segon (de 7,6 graus i ja al nord de Síria) guarden una relació en forma del que es coneix com a doblet.

És o no és un 'doblet'? 

La definició del fenomen pot presentar ambigüitat entre els experts sismòlegs. Per exemple, la  professora Suzan van der Lee, experta en sismologia i docent a la Universitat de Northwestern (Illinois, EUA) ha considerat que el terme és correcte  per referir-se a "un parell de terratrèmols de magnitud comparable que es produeixen molt a prop a l'espai i al temps", segons recull Efe. És a dir, el cas de Turquia i Síria seria un doblet. Aquesta interpretació també és seguida per altres sismòlegs de l'àmbit internacional, com Stephen Sicks (University College de Londres), que han arribat a classificar aquesta concatenació de tremolors com un fet "sense precedents".

Tanmateix, hi ha altres experts que tenen una descripció més restrictiva de doblet. Per exemple, Hector Gonzalez-Huizar, membre de Temblor, una organització nord-americana dedicada a l'avaluació de riscos sísmics, ha assegurat que el significat de doblet respon a aquells casos en què passa un segon terratrèmol en una mateixa falla després d'un curt període de temps; o quan passa un sisme immediatament després pràcticament el mateix punt. "Això no ho consideraria un doblet, sinó una rèplica del primer. Dic això perquè els seus epicentres estaven separats per uns 100 quilòmetres i el segon terratrèmol es va produir unes nou hores després", ha afirmat. 

Wendy Bohon, experta en terratrèmols i membre de l'Associació Nord-americana per a l'Avanç de la Ciència ha reconegut que "encara que els sismòlegs no coincideixin" a definir els casos de Turquia i Síria com una seqüència sísmica progressiva (doblet) o com un sisme principal més rèplica, tots dos estan relacionats. "El primer tremolor de 7,8 graus va provocar canvis en la tensió de l'escorça terrestre en aquesta frontera entre plaques i això va influir perquè s'originés el segon amb una magnitud de 7,5", va afirmar Bohon.

Amb una definició més o menys amplia sobre que és o no un doblet, el que està clar és que la situació a Turquia i Síria és excepcional i no té gairebé precedents. 

Més de 4.000 morts

 Més de 4.300 persones han mort i almenys 19.000 han resultat ferides a la sèrie de devastadors terratrèmols que han sacsejat el sud-est de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, i que ha deixat milers d'edificis derruïts en què se segueix buscant supervivents enmig de baixes temperatures. Tanmateix, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que aquestes dades es poden multiplicar per vuit.