El periodista basc Pablo González ha estat detingut aquesta matinada per les autoritats de Polònia, a la zona fronterera entre aquest país i Ucraïna. El periodista freelance, que treballa per a diversos mitjans, com La Sexta o el diari basc Gara, ha estat arrestat en aquesta zona, on estava informant de l’arribada de persones des d’Ucraïna que fugen de la guerra de Putin. L’advocat Gonzalo Boye ha assumit la defensa del periodista basc que ha exigit que es garanteixi la integritat física de Pablo González durant el seu arrest i que sigui posat en llibertat de manera immediata. Ara mateix es desconeixen amb quins càrrecs està sent acusat el periodista basc per les autoritats poloneses.

El conegut periodista, expert en seguretat i coneixedor de primera mà del conflicte rus i de les relacions del Kremlin amb les antigues repúbliques soviètiques, fa deu anys que cobreix aquesta informació des de diversos punts. Ara estava instal·lat a la zona fronterera entre Polònia i Ucraïna amb l’objectiu de seguir l’evolució de la crisi humanitària que ha desencadenat la invasió russa, que ha generat un gran èxode de persones en direcció Europa.

A falta de tenir més informació sobre la detenció del periodista basc, el seu advocat ja ha iniciat els tràmits per tal de demanar la posada en llibertat a les autoritats poloneses. Fa pocs dies el periodista va ser interrogat pels serveis d'Intel·ligència ucraïnesos per aclarir la seva relació amb el govern rus. 

Arribada de refugiats des d'Ucraïna a Polònia

Polònia ha llançat els darrers dies diversos missatges de suport a Ucraïna i també ha obert les seves fronteres per tal d’acollir aquelles persones que, fugint de la guerra, s’han de refugiar al seu país. Precisament el mateix Pablo González va poder documentar que la frontera entre els dos països restava oberta per a tots els refugiats, fossin de la nacionalitat que fossin.

Ell mateix va fotografiar-se amb persones de diversos països que van escapar d’Ucraïna i van poder entrar sense problema a Polònia, desmentint així els rumors que corrien sobre la negativa d’exili a les persones “no blanques”. “La frontera està oberta a tothom”, assegurava en un tuit publicat aquest diumenge al migdia. A les imatges sortien persones de Nigèria, estudiants africans i uns homes de Bangladesh.

Primeres mostres de solidaritat

El diputat d’EH Bildu a Madrid, Jon Iñarritu, també ha confirmat la detenció del periodista basc i ho ha qualificat d'un “atac contra la llibertat de premsa”, destacant la gran tasca informativa que està fent, en aquesta zona del planeta, Pablo Gónzalez. Altres diputats de l’esquerra i Podemos, com Antón Gómez-Reino o el mateix Pablo Iglesias, exvicepresident del govern espanyol, han confirmat la detenció del periodista. El líder de Podemos ha demanat al Ministeri d’Exteriors espanyol que faci les gestions necessàries per fer que Polònia deixi en llibertat el periodista i que rebi també el "suport de la professió".