Antigua i Barbuda podria deixar de ser una monarquia ben aviat. Ara, el país votarà si es converteix en una república després de la mort d'Elisabet II. El primer ministre d'Antigua i Barbuda, Gaston Browne, ha dit que podria fer-se un referèndum d'aquí tres anys. Ara bé, ha volgut deixar clar que no es tracta d'un acte d'"hostilitat". Els comentaris han arribat després de confirmar a Carles III com a rei i cap d'estat de la nació del Carib, tal com ressalta la BBC

Browne ha volgut deixar clar que la idea de fer un referèndum no és nova i que ja fa temps que és una qüestió que es planteja el país. Ho ha volgut deixar clar dient que era quelcom que volia presentar si tornava a guanyar les eleccions l'any que ve. En aquest sentit, ha destacat que no hi ha demandes importants entre la població perquè se celebri aquest referèndum. "Creu que la majoria de gent ni tan sols s'ha molestat a pensar en això". Anteriorment, Austràlia ha descartat, com a mínim, pels pròxims quatre anys, una votació similar. 

Austràlia també s'ho planteja

I és que la mort de la reina ha fet aflorar de nou aquest debat en diferents països. Austràlia i el primer ministre del país, Anthony Albanese, escollit el maig passat, és republicà. Malgrat tot, va dir en una entrevista a Sky News que les preguntes més rellevants sobre la nova constitució no es farien en aquest mandat. Malgrat tot, la pregunta està sobre la taula. 

"Aquest és un període en què compartim el dolor que tants australians senten en aquest moment, mostrant el nostre profund respecte i admiració per la contribució de la Reina a Austràlia", ha exposat Albanese.

Carles III serà cap d'Estat de 14 països més

A més del Regne Unit, el rei Carles s'exerceix com a cap d'estat a 14 països: Antiga i Barbuda, Austràlia, Bahames, Belize, Canadà, Granada, Jamaica, Nova Zelanda, Papua Nova Guinea, Sant Cristòfol i Nevis, Santa Llúcia, Sant Vicente i les Granadines, Illes Salomó i Tuvalu.

Però molts països estan reconsiderant el paper de la monarquia, i Browne ha exposat que convertir-se en república marcaria el “pas final per completar el cercle de la independència per convertir-se en una nació veritablement sobirana”. L'any passat, Barbados va prendre jurament al seu primer president després que el parlament del país destituís la Reina com a cap d'estat.

Barbados es va independitzar d'Elisabet II 

Barbados va destituir oficialment la reina Elisabet II com a cap d'estat i es va convertir en la república més nova del món. Es va produir en una cerimònia nocturna a la capital, Bridgetown, on Dame Sandra Mason va jurar com a presidenta. 

El Príncep de Gal·les i la cantant Rihanna van assistir a l'esdeveniment, que va coincidir amb el 55è aniversari de la independència del país.

 

Imatge principal: bandera d'Antigua i Barbuda / Unsplash