Arriba la polèmica. L'aliança de Jean-Luc Mélenchon ha acusat el govern francès de manipular els resultats de la primera volta de les eleccions legislatives, celebrada aquest diumenge. La qüestió és que al principi semblava que la Unió Popular, Ecològica i Social (Nupes) s'havia imposat per la mínima a la coalició Ensemble (Junts), on s'inclou el partit d'Emmanuel Macron. Però finalment, la formació del president de la república ha resultat ser la llista més votada en aquests comicis: les dades oficials del Ministeri de l'Interior li atorguen 5.857.561 vots (el 25,75%), per davant dels 5.836.202 vots (25,66%) de l'aliança d'esquerres. La diferència és només de 21.359 vots, un 0,09%.

El bloc de Mélenchon ha criticat aquests resultats oficials, que revelen un empat tècnic que cau finalment de la banda de Macron. El líder de La França Insubmisa està segur que Nupes ha quedat per davant de la coalició del president francès i ha assenyalat directament al ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, com l'artífex d'una "nova manipulació". El portaveu de la coalició, Manuel Bompard, parla "d'omissions manifestes" i creu que Interior tracta de situar Macron com a guanyador de la primera volta. També ha assenyalat que el que importa és "saber el que es correspon amb la realitat".

Els casos que fan dubtar

L'aliança indica que són tres (com a mínim) els casos que han posat en dubte la veracitat dels resultats. Concretament, retreu al Ministeri que no hagi comptabilitzat com a candidat de la coalició a polítics que s'han declarat afins i han manifestat la seva intenció de sumar-se en el futur al grup parlamentari, en particular a Còrsega i ultramar. De fet, Interior no ha comptabilitzat com a vots per a Nupes els aconseguits per cap dels candidats d'ultramar. 

El mateix Mélenchon explica que un "exemple de candidat no comptabilitzat per Darmanin en el recompte de Nupes" és el socialista Joël Aviragnet, que es presentava a l'Alta Garona (Occitània). "Per descomptat, serà elegit. Per descomptat, seurà al grup del Partit Socialista, membre de Nupes", ha afegit. També ofereix un altre "exemple de manipulació dels resultats": es tracta de Jean-Hugues Ratenon, "que va seure cinc anys al grup de La França Insubmisa a l'Assemblea Nacional". No té la classificació de Nupes, sinó de "diverses esquerres". Es presentava a l'illa de la Reunió, ubicada a ultramar.

TUIT Jean Luc Mélenchon sobre manipulación de elecciones de Francia
Jean-Luc Mélenchon, sobre manipulació de les eleccions de França / @JLMelenchon
TUIT Jean Luc Mélenchon sobre manipulación de elecciones de Francia II
Jean-Luc Mélenchon, sobre manipulació de les eleccions de França / @JLMelenchon

Les esquerres haurien quedat per davant

L'esmentat Bompard ha fet els càlculs i ha recordat com "Darmanin anuncia un avantatge de 21.359 vots" per Ensemble. "Però només a França, retira tres candidats de Nupes del total nacional: això representa 44.420 vots", calcula. Amb aquests vots, les esquerres haurien quedat per davant. "Quin manipulador", lamenta el portaveu de la coalició. El problema és que sense aquests vots, la formació de Macron és la llista més votada en aquesta segona volta i, per tant, parteix amb avantatge simbòlic per a la segona volta, que se celebrarà el pròxim diumenge 19 de juny.

TUIT Nupes sobre manipulación de elecciones de Francia
El portaveu de Nupes, sobre manipulació de les eleccions de França / @mbompard

Un portaveu del Ministeri de l'Interior ha intentat explicar el malentès: "Ha estat la mateixa direcció de campanya de Nupes la qui ens va remetre el 8 de juny del 2022 al Ministeri de l'Interior el llistat de tots els candidats que poden vincular-se amb Nupes. Però en aquesta llista no hi havia cap candidat d'ultramar", ha explicat en declaracions a la cadena BFMTV. A més, des de la mateixa campanya de la coalició de Macron asseguren que tampoc s'ha comptabilitzat tots els candidats afins com a membres de la candidatura. El departament cita tres casos concrets (això no obstant, sense xifres concretes): Damien Abad, Dominica Michel o Marie-Luce Penchard.