L'exprimer ministre escocès Alex Salmond, pressiona l'actual primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, perquè avanci en l'organització del referèndum d'independència d'Escòcia que ha promès per al 2023. "Faci el que ha de fer", li ha llançat Salmond en un acte de campanya del partit Alba, formació nacionalista escocesa que actualment presideix. L'ex primer ministre ha apressat Sturgeon a actuar i a convocar una Convenció constitucional per tal de traçar el pla d'acció que ha de portar a la celebració del referèndum. 

En aquest sentit, Salmond ha criticat que el govern escocès hagi consultat al Tribunal Suprem del Regne Unit si té competències per convocar el referèndum malgrat el veto de Londres. "Per l'amor de déu, no vagis a un tribunal on perdràs", ha exclamat el líder del partit Alba, que ha assenyalat que en tot cas s'hauria d'anar "als tribunals internacionals, on tens més d'una possibilitat d'èxit". 

Retornar el debat de la independència a Escòcia

Sturgeon va anunciar el passat mes de juny que celebraria un segon referèndum d'independència a Escòcia, tant si Londres li donava permís com si no. Però el que podria sonar com la promesa d'una via unilateral té un matís important, perquè la primera ministra escocesa vol mantenir-se dins la legalitat. Per aquest motiu, davant la negativa dels darrers ministres de Westminster de permetre la consulta, l'independentisme escocès està a la recerca d'altres vies. El primer pas de Sturgeon ha estat fer la consulta al Tribunal Suprem, que malgrat que encara no s'ha pronunciat, és previsible que negui a Escòcia les competències per decidir sobre el seu futur. 

Si aquest fos el cas, Sturgeon ja va avançar que respectaria la sentència, però que no estava disposada a "renunciar a la democràcia escocesa". D'aquesta manera, l'única opció possible seria la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries

En aquesta conjuntura, el partit Alba critica les mitges tintes de la cap de l'executiu escocès i considera que s'ha de retornar el debat a Escòcia, lluny de les decisions de Londres. Aposta per la celebració d'una convenció constitucional amb representació política i de la societat civil, similar a la que va tenir lloc als anys 80 que va portar al restabliment del Parlament escocès. Consideren que aquesta convenció seria un pas essencial per unir el moviment independentista i reivindicar de cara al Regne Unit i a la comunitat internacional que el poble escocès està disposat a lluitar pel seu dret a l'autodeterminació.