La primera ministra Nicola Sturgeon ha esbossat el camí cap a la independència d'Escòcia, mentre es manté la incògnita del referèndum. I és que l'autodeterminació es troba en el Tribunal Suprem britànic, que entre dimarts i dimecres analitzarà si el parlament escocès té competències per convocar un (segon) referèndum d'independència sense el consentiment de la nova premier, Liz Truss. "Si Westminster tingués algun respecte per la democràcia escocesa, aquesta vista judicial no seria necessària", ha manifestat Sturgeon aquest dilluns en el discurs de cloenda per al congrés anual del Partit Nacional Escocès (SNP).

Malauradament, el govern britànic "no té aquest respecte" i l'afer "sempre ha estat destinat a acabar en els tribunals". Si el Suprem decideix que el parlament escocès és competent, "el 19 d'octubre de l'any vinent hi haurà un referèndum d'independència". Però el més probable és que decideixi que no ho és... llavors, què passarà? Si bé la primera ministra ha avançat que respectarà la sentència perquè creu en l'estat de dret, també ha deixat clar que tan sols els hi quedarà "una elecció molt simple": "Presentar el nostre cas d'independència al poble en unes eleccions o renunciar a la democràcia escocesa". "Jo mai, mai, renunciaré a la democràcia escocesa", ha precisat. Així doncs, aquesta setmana sabrem si hi haurà referèndum o eleccions plebiscitàries.

'Per què' la independència

Sigui com sigui, "el procés o el com assegurar la independència està en mans dels jutges". "A nosaltres ens correspon respondre a la pregunta per què", ha defensat. Abans de res, ha subratllat que "Escòcia té el necessari per ser un país independent d'èxit". Dit això, ha destacat que els vots dels escocesos "no determinen qui arriba a ocupar el número 10 de Downing Street". És a dir, que els escocesos no determinen quin és el seu propi futur. "El problema no és només quin partit és al poder a Westminster. El problema és Westminster", ha reblat. Per arreglar-ho, "és necessària la independència d'Escòcia".

"Volem un país on cap nen se'n vagi a dormir amb fam. Un lloc on tothom pugui permetre's escalfar casa seva, on els nostres recursos energètics beneficiïn tothom qui viu aquí i ajudin a salvar el planeta. Res d'això hauria de ser radical, però ha de ser la base de tot al qual aspirem", ha defensat Sturgeon. Tot això són coses que ara es preveuen impossibles sota el domini britànic, sobretot sota el mandat neoliberal de Liz Truss. I és que els conservadors britànics de Truss desmantellen i afebleixen serveis públics com el sistema sanitari, la seguretat social o el servei públic de radiodifusió. "Protegirem els seus principis fundacionals. Amb la independència, podríem optar per incloure un sistema nacional de salut en una constitució escrita. Un dret constitucional a l'assistència sanitària gratuïta", ha argumentat.

Referèndum en mig la crisi

En aquesta línia, la primera ministra ha posat sobre la taula com "el Regne Unit no ofereix fortalesa econòmica ni seguretat financera" i que tant la incertesa com la crisi es deuen al fet que Escòcia encara no és independent. "La independència no és una cura econòmica miraculosa, però podem fer-ho millor (que els britànics). Podem fer-ho molt millor", ha reconegut. Aquí és on ha recuperat la idea que el seu país té tot el necessari per ser un país independent d'èxit: "Recursos extraordinaris, indústries i talent en abundància". I, fins i tot, ha recordat que "la independència és normal" i no pas una idea que "no s'ha provat". Sturgeon presentarà la setmana vinent un document on s'exposaran els arguments econòmics a favor de la independència, quan ja s'haurà conegut la decisió judicial.

El discurs ha estat extens i ha tocat moltes branques: la Commonwealth, la Unió Europea, el Brexit, la crisi climàtica... moltes, moltes branques. Però ha destacat la seva defensa per celebrar el referèndum d'independència en temps de crisi. "Sé que alguns es pregunten, i no és pas una pregunta il·legítima, per què proposar un referèndum en plena crisi del cost de la vida. La resposta està en la pregunta. La resposta és la crisi del cost de la vida", ha justificat. Més endavant i per concloure, Sturgeon ha insistit en com és d'essencial la independència: "És essencial per escapar del control i la mala gestió de Westminster. Essencial per aconseguir els governs que votem".